Alte știri

VIDEO // E sărbătoare și răsuna muzica! Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cunoscuta cântăreaţă de muzică populară, Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deţinătoare a Ordinului Republicii, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naștere.

Zinaida Julea s-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale).

Dragostea pentru muzică i-a fost transmisă de părinți, care aveau de asemenea voci foarte bune. Mama interpretei a cântat în corul bisericesc. La vârsta de 17 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chişinău (astăzi, Filarmonica Naţională „S. Lunchevici”), unde a activat până în 1991. Cu această formație a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele.

La „Fluieraș”, vedeta l-a cunoscut pe clarinetistul Simion Brânzilă, cel care ulterior avea să-i devină soț și cu care are împreună o fiică, pe Zinuța. Din păcate, Simion Brânzilă moare când fiica interpretei împlinește un an și opt luni. Zinaida Julea nu se recăsătorește, iar prietenii familiei, Petrică și Dorina Sârbu, o ajută pe îndrăgita cântăreață. Fiica vedetei de muzica populară Zinaida Julea, Zâna, a ales și ea muzica drept mod de a se realiza în viață. În prezent este profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Timp de câțiva ani, Zinaida Julea este angajată a Orchestrei de muzica populară „Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl. Apoi evoluează în cadrul mai multor spectacole cu Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei Municipale condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

În 1976 i s-a conferit titlul de Artistă Emerită, iar în 1985 – cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 – cu Ordinul Republicii.

Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eşanu, Alexei Botoşanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat  câteva albume muzicale: ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a.. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

loading...

Comments are closed.