Alte știri

(video) Ea este prima femeie din Moldova care a obținut gradul militar de Colonel!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mariana Grama, șefa Secției Relații Militare J5, Direcția de planificare strategică din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale, este prima doamnă colonel din cadrul Ministerului Apărării, scrie diez.

„Am știut că pot să obțin rezultate în tot ceea ce fac. Sunt o femeie puternică. Mi s-au întins destul de multe provocări în cariera mea militară. Am început activitatea în calitate de profesoară de chimie, ulterior, în 1997, am fost încadrată în forțele armate ale Republicii Moldova. În prezent, sunt mai mult axată pe cooperarea militară dintre statele partenere. Totodată, sunt prima femeie care a obținut gradul militar de colonel și am fost și prima femeie militar ofițeră care a obținut gradul de locotenentă în cadrul Departamentul Protecție Civilă și Situații Excepționale”, povestește Mariana Grama.

Cea mai mare provocare întâlnită a fost totuși să se afle într-un mediu preponderent de bărbați. Într-o astfel de situație, când și legile sunt făcute de către bărbați, începi să fii criticată din cauza că există acel stereotip că femeia trebuie să fie la bucătărie, să aibă grijă de familie și să nu poarte uniforma militară.

„Dacă vorbim despre cele mai importante reușite în cariera mea profesională ar fi inițierea și administrarea proiectului privind consolidarea securității de mediu. În cadrul acestuia, circa 3300 de tone de pesticide, rămase pe teritoriul țării încă din perioada sovietică, au fost depozitate, iar ulterior au fost evacuate și distruse în țări precum Germania, Franța și, actualmente, Polonia”, spune doamna Colonel.

Urmăriți aici interviul cu Mariana Grama:

loading...

Comments are closed.