Alte știri

(Video) Eveniment cultural în Moldova: Monica Babuc vă invită la Zilele Europene ale Patrimoniului 2018

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul unei conferințe de presă organizate joi, 20 septembrie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a prezentat programul evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), ediția 2018.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a reiterat importanța protejării și promovării patrimoniului cultural național, care este parte integrantă a celui european. „Mă bucur că de la an la an Zilele Europene ale Patrimoniului sunt marcate prin tot mai multe activități culturale, care atrag un public tot mai numeros atât la Chișinău, cât și în alte localități. Este dovada faptului că acest popor își cunoaște trecutul și își dorește un viitor european. Așadar, vă invit să celebrăm împreună tezaurul nostru cultural”, a subliniat oficialul.

ZEP reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei, care s-a desfășurat pentru prima dată în Franţa, în 1985. Astfel, în cele 50 de țări semnatare ale Convenției Culturale Europene (1954) sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Peste 70.000 de evenimente cu participarea a 20 de milioane de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul pan-european și pentru a încuraja populația să se implice activ în protejarea și consolidarea patrimoniului cultural pentru generațiile actuale și viitoare.

Ediția din acest an, cu genericul „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”, îndeamnă publicul larg să facă cunoștință cu istoria comună europeană și prezintă patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiționale și care asigură conexiunea între trecut și viitor.

Evenimentele organizate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale etc., oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun și să se implice activ în salvgardarea acestuia.

În Republica Moldova, Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea loc în perioada 24-28 septembrie și vor cuprinde un șir de activități precum: expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, vizionări de filme, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

În acest an, evenimente dedicate ZEP vor avea loc în peste 64 de localități din 18 raioane și vor fi organizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin intermediul instituțiilor sale din subordine, precum și cu aportul muzeelor, consiliilor raionale, caselor de cultură, a direcțiilor/secțiilor de cultură etc. Pentru comparație, în 2017, evenimente similare au avut loc în 43 de localități din 16 raioane.

loading...

Comments are closed.