VIDEO // Eveniment inedit organizat de Poliție cu prilejul Zilei internaţionale a copiilor dispăruţi

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

Astfel, la nivel internațional, sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Pentru Republica Moldova abandonul de domiciliu la fel, constituie o problemă, fapt care determină adoptarea unei atitudini conştiente, implicarea la identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și asigurarea intervenției în fiecare caz aparte.

Responsabilitatea şi implicarea sunt foarte importante pentru prevenirea dispariţiilor copiilor, iar soluţionarea cu operativitate a cazurilor de dispariţii ajunse în atenţia poliţiştilor reprezintă o prioritate pentru Poliţia Republicii Moldova.

În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei marchează această zi în toată țara prin activități de informare și sensibilizare a copiilor și părinților despre numărul de dispariții voluntare în rândul minorilor, riscurile la care aceştia pot fi expuşi şi măsurile care necesită a fi luate pentru a minimaliza aceste situaţii.

De asemenea, astăzi, Inspectoratul General al Poliției în comun cu reprezentanții Asociației Obștești „Concordia. Proiecte sociale”, au desfășurat în parcul Eroilor din Afganistan din Chișinău un flashmob în care se face apel către comunitate la responsabilitate şi solidaritate umană faţă de dispariţia copiilor, precum şi la implicare în depistarea acestora.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sânt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Reiterăm, polițiștii optează primordial pentru identificarea timpurie a situaţiilor de acest fel şi intervenţia în echipă (polițiști, profesori, consilieri şcolari şi psihologi).

Important să știi! Dacă copilul a plecat de acasă:

Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.

Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp: semnalmente, semen particulare, o fotografie recentă a copilului.

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate;

Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext;

Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi polițiștilor:
– descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;
– câteva fotografii recente ale copilului;
– descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;
– în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).

Acţiunile de prevenire şi de informare cu privire la riscurile şi vulnerabilităţile generate de plecările voluntare ale copiilor de la domiciliu vor fi intensificate avându-se în vedere şi faptul că se apropie sezonul estival şi vacanţa de vară.

În procesul de educare, în care şi noi, Poliţia, avem un rol important, suntem aproape de copii, iar siguranța lor, este o prioritate.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share