VIDEO // Ex-judecător CC, despre soarta partidului lui Șor: ”Curtea trebuie să aibă argumente puternice că partidul promovează o politică care afectează valorile constituționale”

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) trebuie să aibă argumente puternice că Partidul Politic „Șor” promovează o politică care afectează valorile constituționale ale statului. Despre aceasta a declarat ex-președintele Înaltei Curți, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, unde a precizat că decizia magistraților în cazul declarării de neconstituționalitate a formațiunii este una care necesită foarte multă atenție, scrie TVR Moldova

Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale: ”Sunt și eu surprins, care este motivul noi amânări. Eu nu-mi amintesc niciodată în cei 29 de ani de zile de când există Curtea Constituțională a R. Moldova, nu știu care este motivul, chiar îmi vine greu să-l explic. Probabil Curtea este în dificultate, deoarece setul de argumente care trebuie să stea la baza unei eventuale decizii de neconstituționalitate, diferă de acele argumente pe care le-am discutat în cadrul emisiunii sau care sunt folosite de autorități în fața instanțelor de drept comun. Dacă în fața instanțelor de drept comun unde se examinează legalitatea unor acțiuni unde pot fi aplicate sancțiuni, în asemenea cazuri se utilizează un anumit set de probe, aici trebuie să vină cu altfel de argumente pentru a demnonsta Curții Constituționale că, mesajul politic, doctrina acestui partid este de natură să submine valorile fundamentale constituționale care sunt integritatea constituțională, suveranitatea, statul de drept, separarea puterilor și respect pentru drepturile omului.

Ori din doctrina și mesajele acestui partid în general nu rezultă niciun mesaj care ar putea fi calificat ca fiind unul politic. Acesta este un proiect, nu este un partid cu o ideologie sau cu o anumite viziune ideologică asupra acestor probleme. De aceea cred că Curtea este în mare dificultate să ia o decizie deoarece, aparent, parcă ar exista, dacă ar fi să ne uităm la spațiul public, o serie de fapte care nu pot fi neglijate, dar când încerci să le analizezi sau să utilizezi acel instrumentar pe care îl are o Curte Constituțională, aceste fapte nu mai sunt pertinente. Când vorbim de neconstituționalitate, Curtea trebuie să aibă argumente foarte puternice că partidul respectiv, care se dorește a fi neconstituțional, promovează o politică sau are o serie de fundamente care afectează valorile Constituționale. Curtea trebuie să aibă argumente că aceste atitudini care submină valorile fundamentale ale statului pot fi puse în aplicare și reprezintă un pericol real”.

Oazu Nantoi, deputat PAS: ”Cu interzicerea partidului situația este mai delicată, eu sunt deacord. Mai ales că am pierdut câteva minute și am citit pretinsul program al acestui partid. Cel mai mult m-a impresionat că ei propun să fie stabilită pedeapsa penală pentru crime deosebit de grave. Am glumit că, probabil, Șor se avea în vedere pe sine pentru furtul miliardului. (…) Prin urmare eu consider că trebuie să consolidăm structurile de stat și cadrul juridic adecvat provocărilor războiului hibrid pentru ca să terminăm cu finanțările ilegale. Asta ca și accesul sângelui la tumorile canceroase”.

Pavel Postică, vicepreședintele CEC: ”Eu cred că atâta timp cât nu avem o soluție a Curții Constituționale la acest subiect, care implicit trebuie să se expună inclusiv asupra acestor aspecte la care ați făcut referire. Eu zic să așteptăm decizia Curții Constituționale care trebuie să se expună. Comisia Electorală Centrală a aplicat mai multe sancțiuni pentru mai multe partide politice, inclusiv pentru nerespectarea prevederilor cu referire la finanțare. Nu doar Partidul ȘOR a fost sancționat. Într-adevăr, la capitolul numărul de sancțiuni, atât ca număr și ca gravitate a sancțiunilor aplicate, sunt printre primii la acest subiect. Problema principală nu e că sunt printre primii, dar că ei continuă, ei înțeleg probabil să atunci când organele de control aplic o sancțiune, profitând cumva, pretind și încearcă să inducă ideea că sunt persecutați”.

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din 17 mai poate fi vizionată mai jos.

Precizăm că, magistraţii Curţii Constituţionale nu au reuși să decidă soarta Partidului ȘOR. Ședinţa în care trebuiau să examineze sesizarea Guvernului privind verificarea constituţionalităţii partidului a fost amânată până pe 12 iunie.

Timp de şase zile, Curtea Constituțională a examinat sesizarea Guvernului Republicii Moldova. Au fost ascultate argumentele ambelor părţi şi au fost văzute imagini şi documentele prezentate ca probe. Guvernul a cerut din noiembrie 2022 scoaterea în afara legii a Partidului Șor, pe care îl acuză că a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și a pus în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share