VIDEO // Experiența relațiilor de afaceri bancă-fermier din Bolzano, Italia, ar putea fi aplicată și în țara noastră, este convins Gheorghe Cavcaliuc

Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), precum și colegii săi din formațiune, au întreprins o vizită la Raiffeisen BANK din Bolzano, Italia, unde au fost primiți în sediul central al Raiffaisen BANK Bolzano de dl Andreas Mair am Tinkhof, cu o prezentare detaliată a întregului sistem de gestiune bancară. 

Discuțiile cu managerul principal al Raiffaisen BANK Bolzano și echipa PACE au dus la o concluzie sigură, că astfel de sistem bancar este potrivit și pentru Republica Moldova, fiind o țară agrară și cu potențial de dezvoltare în acest sens.

“Am avut parte de o deschidere din partea administrației băncii, care urmeaza să vina cu anumite soluții și oferte pentru Republica Moldova”, a spus Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE.

De mai bine de 130 de ani, marca Raiffeisen susține valori precum încrederea, corectitudinea, securitatea și stabilitatea. 

Raiffeisen Bank International a devenit un jucător financiar important nu numai în Austria, ci și în Europa Centrală și de Est, adoptând cele mai înalte valori financiar – bancare.  

Raiffeisen reprezintă siguranță și stabilitate.

Bolzano este regiunea unde Raiffeisen Bank are ca scop principal rezolvarea problemelor economice și sociale ale muncitorilor, meșterilor locali, fermierilor pe care i-a educat să se susțină de sine stătător prin formarea cooperativelor care sunt orientate spre profit și spre susținerea membrilor lor.

Economiile membrilor sunt reunite în așa-numitele asociații de fonduri de împrumut și sunt disponibile pentru distribuire către alți membri sub formă de împrumuturi pe termen lung cu costuri reduse. Acest lucru le-a oferit multor oameni prima ocazie pe care au avut-o vreodată să împrumute bani pentru investiții sau să le adune în ani de recoltă slabă.

Următorul pas este  achiziționarea în comun a resurselor de exploatare, cum ar fi semințe și depozitarea și vânzarea comună a produselor agricole. Aceasta ar însemna  că fermierii nu mai sunt obligați să vândă la prețuri reduse în perioadele de exces de ofertă, permițându-le să aștepte până când prețurile se vor recupera.

Un astfel de model a adus pentru regiunea Bolzano un succes nemaipomenit pentru țărani, fermieri, pomicultori care au devenit financiar mult mai stabili, astfel motivând-i să se ocupe de afacerea sa. 

Zona  Bolzano din Italia este bazată pe trei pozitii cheie: Vin-Lactate-Fructe. Toate sunt segmente care aduc bunăstarea acestei zone, însă creșterea de mere si exportul de mere are cea mai mare pondere, astfel fiind în prioritate pentru Raiffeisen Bank. 

“În această ordine de idei, s-au discutat posibilitățile de preluare a acestui sistem bancar în susținerea agricultorilor și țăranilor din Republica Moldova. 

La fel s-a ajuns la concluzia că ar putea urma și consultarea agenților economici din Republica Moldova care nu pot găsi soluții de dezvoltare în continuare. Schimbul de experiență, instruirea managerilor, a eventualilor conducători de cooperative sau asociații deja existente ar fi un pas spre o nouă etapă de dezvoltare a sectorului agrar în Republica Moldova”, a transmis Cavcaliuc.

“O altă temă dureroasă pentru societatea noastră pusă în discuție în cadrul dialogului s-a soldat cu garanția bancherilor de a implementa  unele proiecte sociale necesare pentru Republica Moldova cu ajutorul suportului financiar Raiffaisen Bank, în sustinerea copiilor străzii”, a mai spus liderul PACE.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share