Actual

VIDEO // Expert din anturajul PAS, despre împrumutul de la ruși: Pe mine nu mă sperie aceste 2%

Pinterest LinkedIn Tumblr

Analistul politic Andrei Popov susține că prevederile Acordului de creditare semnat de Republica Moldova cu Federația Rusă sunt acceptabile și chiar binevenite pentru țara noastră, transmite Telegraph.md

Analistul politic Andrei Popov a declarat, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la postul de televiziune N4 că 2% pe 10 ani este o condiție bună pentru țara noastră.

„Creditul rusesc este pe 10 ani de zile, 2%. Pe mine nu ma sperie aceste 2%, eu îmi aduc aminte în 2015 am semnat un acord de împrumut cu România, care prevedea 150.000.000 de euro pe 5 ani, pentru 1.5%. Deci, 1.5% , 2% mie mi se pare ok,” a declarat analistul politic Andrei Popov.

Menționăm că inițial banii erau destinați pentru infrastructură, dar din cauza crizei provocate de COVID-19, resursele financiare vor fi repartizate în funcție de necesități.

Potrivit lui Popov, ajutorul Federației Ruse este binevenit și consideră că Republica Moldova este capabilă să respecte prevederile Acordului de creditare.

„Dacă este vorba mai ales de susținerea bugetară, este ok. Nu mă sperie nici 150% penalitatea în cazul în care statul nu reușește să plătească la timp dobânda. Noi nu avem asemenea precedente, să fim restanțieri la plata unor credite, așa că eu cred că este binevenit ajutorul,” a mai menționat analistul.

Precizăm că Federația Rusă i-a acordat țării noastre un credit de 200 mln de euro la o dobândă de 2%. Împrumutul este oferit pentru 10 ani. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 mln euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, iar alte 100 mln euro vor fi transferate la cererea Guvernului până la 31 Octombrie 2020.

loading...

Comments are closed.