Economic

(Video) Expert economic: În Moldova se manifestă o creștere exponențială a tranzacțiilor cu case individuale

Pinterest LinkedIn Tumblr

După criza din 2008, piața imobiliară în Moldova a înregistrat o cădere continuă privind numărul tranzacțiilor. Acest lucru a durat până în 2017. Industria construcțiilor a fost lovită și de criza din 2014, care a redus la maxim investițiile statului și a veniturilor companiilor. Companiile au început să aibă probleme privind rambursarea creditelor. În consecință, aproximativ 30% din împrumuturile contractate erau neperformante (o scădere de la 1,5 miliarde de lei la 600 milioane de lei). Unicul colac de salvare pentru businessul construcțiilor a rămas cetățeanul, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță .

În prezent, pa piața imobiliară avem un fenomene nou. Piața este împărățită în câteva elemente. Apartamentele și casele individuale (de cele mai multe ori ignorată de cumpărători). Piața apartamentelor este concentrată în proporție de 75% în municipiul Chișinău.
 
Ioniță susține că piața imobiliară este în creștere, iar tendința se va menține în continuare. Dacă în 2018 au fost înregistrate 20 400 apartamente vândute – record pentru Republica Moldova în condițiile în care numărul este cu 5000 mii mai mare comparativ cu ultimii cinci ani. În primul trimestru din 2019 au fost înregistrate 21 000 apartamente vândute în valoare anulă. Acest lucru este impulsionat de creditele ipotecare, numărul cărora a fost 8,500 în valoare anuală din totalul de 21 000 de apartamente vândute.
veceslav ionita Expert economic, În Moldova se manifestă o creștere exponențială a tranzacțiilor cu case individuale, piata imobiliara chisinau, 
Potrivit lui, un fenomen nou care nu a mai existat în Republica Moldova este vânzarea caselor individuale. În primul trimestru al anului 2019 volumul caselor vândute a fost de 6 500 în comparativ cu 7 – 8 mii de case pe parcursulu unui an întreg în perioadele precedente. În jumătate din raioane numărul de case individuale vândute în primul trimestru 2019 a fost mai mare decât pe întregul an 2018, iar în câteva raioane vânzările au fost de 7 ori mai mari decât în anii trecuți. Fenomenul este explicat prin faptul că o parte dintre cei care vând casele vin în Chișinău, altă parte sunt moldovenii care s-au stabilit în străinătate și au decis să vândă locuințele și a treia explicație este că o parte dintre cei care au accesat credite imobiliare au decis să-și rezolve problema locuinței în afara Chișinăului.
 
”Banii care au impulsionat tranzacțiile pe piața imobiliară vin din sistemul bancar. În primul trimestru al anului 2019 volumul creditelor din industria construcțiilor s-a ridicat la 5,2 miliarde lei o creștere de 500 milioane lei, doar într-un singur trimestru, cu cea mai mare pondere a împrumuturilor acordate persoanelor fizice.
Impulsionarea creditelor imobiliare este generată de creșterea veniturilor populației. În primul trimestrul al anului 2019 salariul mediu anual a depășit echivalentul a 4040 euro. Nivelul de 3 000 euro a fost depășit în trimestrul doi din 2017. Creșterea a avut loc pe fundalul aprecierii monedei naționale și creșterii nominale a salariului în lei”, a precizat Ioniță.
 
Mai multe informații la acest subiect găsiți pe site-ul Viitorul.org
loading...

Comments are closed.