VIDEO // Fracțiunea Platformei DA din CMC are pretenții față de Ion Ceban: ”Nu am promis circ în loc de pâine”

Fracțiunea Platformei DA din CMC cere Primarului Capitalei prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru anul 2023 Consiliului Municipal și societății. Fracțiunea cere transparență maximă în gestionarea banului public și alocarea acestuia după necesitățile oamenilor din oraș și din suburbiile capitalei și nu după criterii politice și clientelare, informează telegraph.md

”Constatăm cu mare îngrijorare că Primarul și executivul deja sunt într-o mare întârziere în ceea ce privește publicarea, consultarea și adoptarea Bugetului pentru 2023. O enormă culpă aparține și guvernării PAS, care a întârziat nepermis de mult prezentarea circularei privind elaborarea proiectelor de buget către APL-urile din întreaga țară.
În loc să o prezinte conform calendarului bugetar până la 1 iunie 2022, aceasta a fost prezentată abia la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, cu aproape patru luni întârziere”, a declarat Andrei Năstase, președintele fondator al Platformei DA.

”Conform Articolul 47 aliniat (2) al Legii finanțelor publice: a) Autoritatea executivă locală elaborează şi prezintă consiliului local proiectul bugetului local pe anul următor – pînă la 20 noiembrie; b) Consiliul local adoptă bugetul local pe anul următor – pînă la 10 decembrie.

Lipsa unei cooperări loiale dintre instituțiile centrale și locale ale statului, aceste practici de tergiversare, au consecințe păguboase pentru oameni.
În numele tuturor alegătorilor care au votat pentru programul nostru, după discuțiile avute cu locuitorii municipiului, cu primarii și consilierii locali avem deja mai multe propuneri pentru bugetul municipal de anul viitor, propuneri ce vizează, deopotrivă, continuitatea proiectelor deja inițiate, cât și a proiectelor noi ce vizează atât dezvoltatea orașului, cât și a suburbiilor capitalei.

Solicităm în continuare, transparență maximă în ceea ce privește gestionarea banului public.

Solicităm prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru 2023 consilierilor municipali și publicarea acestuia pentru dezbateri publice și consultare cu societatea civilă.

Consilierii Platformei DA rămânem constructivi și consecvenți, așa cum am procedat încă de la începutul mandatului. Am chemat și chemăm la responsabilitate și consens, la cooperare loială între consilierii diferitor fracțiuni din CMC și executivul reprezentat de primarul Ion Ceban, între acesta și autoritățile publice centrale în vederea soluționării adevăratelor probleme ale municipiului și locuitorilor acestuia. Renunțați la permanenta campanie electorală și la politica păguboasă, faceți administrație, dreptate și viață mai bună celor care v-au ales.

Bugetul Municipal, în general, și în mod special cel pentru anul viitor, trebuie să fie rodul unui larg consens politic și social, lucru cu atât mai important pe timp de criză generalizată.

Am condamnat în permanență practica păguboasă de tergiversare a procesului de adoptare a bugetului municipal pentru următorii ani, adoptarea cu grave încălcări de procedură, votarea în grabă, de obicei, pe ultima sută de metri, de către majorități edificate de primar și fracțiunea socialistă în mod obscur, de către majorități conjuncturale și cu interese personale, negociate pe sub masă în detrimentul locuitorilor municipiului. O dovadă elocventă în acest sens este și decizia recentă a CMC de majorare a tarifelor la apă și canalizare plătite de populație, o decizie ilegală impusă de executivul municipal și votată de socialiști și comuniști împreună cu reprezentantul PUN și câțiva așa-ziși independenți. Facem apel și pe această cale la consilierii din CMC și mai ales la Ion Ceban. Renunțați la aceste practici, riscați pușcărie.

Unde-i lege, nu-i loc de tocmeală și nici de politică păguboasă.

Amintim că și Bugetul Chișinăului pentru 2021 a fost anume astfel adoptat cu grave încălcări, fără avizul comisiei de resort, de o majoritate îngustă, cu interese personale obscure, negociate pe sub masă în ajunul sărbătorilor de iarnă. Decizia a fost luată fără o informare corectă a cetățenilor și consilierilor astfel încât oamenii să nu observe majorările de taxe și impozite, iar societatea civilă și presa să nu mai reușească să intre în esența unui document financiar fundamental, bugetul municipiului, care s-a dovedit a fi unul păgubos și imposibil de realizat pe deplin.

În pofida tuturor demersurilor și solicitărilor noastre, executivul a fost pe punctul de a recidiva și anul trecut. Doar la insistența și presiunea publică manifestată de noi, fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr, executivul a revenit la normalitate, iar în ședința CMC din 15 și 16 decembrie 2021, în mod transparent au fost adoptate cele câteva decizii cruciale pentru Chișinău – bugetul pentru 2022, taxele locale precum și corelarea bugetului pentru 2021.

Atragem aici atenția că doar la insistența fracțiunii Platformei DA, taxele locale, nu au fost majorate. La insistența noastră, ajustarea lor a fost făcută doar la rata inflației din 2020, de 3,8 % și nu la cea de 12 % din decembrie 2021 și cu atât mai puțin la cea estimată pentru 2022.

În ce privește domeniul Horeca, un domeniu esențial pentru Republica Moldova, o țară cu excelente perspective turistice conform programului nostru prezidențial și de guvernare, datorită Platformei DA, taxele au rămas aceleași, cu specificarea că în caz de cod roșu sanitar, să se micșoreze la 50 %.

Și da, noi am fost cei care am insistat pe creșterea taxelor pe lux și vicii, adică pentru cazinouri, casele de pariu ș.a.m.d.

Am spus de atâtea ori, statul trebuie sa fie cel ce servește cetățeanul, nu cetățeanul servitorul statului.

Formula de buget pe anul 2022, formula de după dezbaterile organizate cu fracțiunile și cu societatea civilă la insistența noastră, este și rodul muncii Fracțiunii noastre. Pentru mai multe domenii sociale a crescut suma alocațiilor.

Un lucru esențial asupra căruia a insistat fracțiunea Platformei DA și insistă și în continuare este că pe lângă alocarea banilor pentru amenajarea de parcuri și trotuare, pentru compensațiile păturilor vulnerabile ale populației, este și majorarea bugetului pentru proiectele mari de infrastructură, proiecte necesare pentru oraș și pentru oameni, dar și pentru mediul de afaceri. În alte circumstanțe, cu un alt management al municipiului, capitala țării ar fi fost astăzi mult mai dezvoltată, antreprenorii și dezvoltatorii ar fi creat mii de locuri de muncă bine plătite aici, Acasă.

Am considerat ca fiind ipocrit, cinic și perfid, ca având un număr de 13 consilieri în CMC să fi făcut politică păguboasă, să fi tras de urechi primarul, sau să fi stat pe tușă, să nu ne fi implicat, să fi lăsat la îndemână socialiștilor și a primarului Ion Ceban tot bugetul capitalei. De fiecare dintre noi depinde dezvoltarea orașului și confortul cotidian al locuitorilor.
În urma abordărilor noastre legale și transparente, urmare a inițiativelor Platformei DA, au avut de beneficiat copiii noștri, tinerii, medicii, oamenii de cultură, pensionarii, dar și toți locuitorii capitalei și suburbiilor. Beneficiile pentru oameni sunt prioritatea noastră.

Iată doar câteva alocații prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2022:

– Alocațiile pentru măsurile culturale, pentru implementarea proiectelor culturale și crearea centrelor de cultură s-au majorat comparativ cu anul 2021 de 3 ori (de la 10,6 mln lei la 31,0 mln. lei);

– bugetul măsurilor pentru tineret și sport a fost majorat comparativ cu anul 2021 de 2,2 ori (de la 7,3 mln lei la 16,3 mln. lei.

– Sumele pentru reparațiile capitale ale sediilor instituțiilor de învățământ, pentru deschiderea și extinderea instituțiilor, au fost majorate comparativ cu anul 2021 cu 33% (de la 135 mln. lei, la 180,2 mln. lei.

Pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a instituțiilor medicale – majorarea comparativ cu anul 2021 a fost de aproximativ 50% (de la 20 mln lei la 30 mln. lei).

Sumele pentru proiectele investiționale pentru dezvoltarea infrastructurii din suburbii, au fost majorate comparativ cu anul 2021 cu 19,4% (de la 85 mln lei la 101,5 mln. lei).

Continuarea lucrărilor de reparație a căilor de acces în curțile blocurilor de locuit și a trotuarelor din sectoarele municipiului Chișinău – 60,0 mln.

Pentru reparația a 3 poduri: din str. Mihai Viteazul, din str. Ismail, Viaduct – bd Dacia, estacada or. Sângera – au fost alocate 40,0 mln. lei.

Despre acestea și alte contribuții ale Platformei DA la actuala formulă de buget au vorbit de mai multe ori colegii mei, fiecare având domeniul său de gestiune. Dar cel mai important e faptul că oamenii atestă și vorbesc în stradă și acasă despre atitudinea noastră constructivă.

Îngrijorarea noastră este azi determinată de faptul că Primarul și executivul deja sunt într-o întârziere impardonabilă în ceea ce privește publicarea, consultarea și adoptarea Bugetului pentru 2023. Știm că vor invoca vinovăția guvernării, care a întârziat nepermis de mult prezentarea circularei privind elaborarea proiectelor de buget către APL cu aproape 4 luni. Dar mai știm că un bun gospodar caută soluții și nu scuze și pretexte.

Iată cum lipsa unei cooperări loiale dintre instituțiile centrale și locale ale statului face consecințe păguboase pentru oameni.

Solicităm în continuare, transparență maximă în ceea ce privește gestionarea banului public.

Solicităm prezentarea imediată a proiectului de Buget pentru 2023 consilierilor municipali și publicarea acestuia pentru dezbateri publice și consultare cu societatea civilă.

Insistăm pe:

– Definitivarea proiectelor propuse de fiecare suburbie;

– Definitivarea proiectelor vizând construcția grădinițelor, pavilioanelor, deschiderea grupelor noi, inclusiv cu grupe creșe în fiecare instituție;

Extinderea școlilor;

– Dezvoltarea sistemului after-school pe lîngă fiecare școală unde dispunem de spațiu;

– Majorarea alocației pentru alimentația copiilor și controlul strict al achizițiilor de servicii a respectării normelor de alimentație pentru copiii noștri;

– Reabilitarea drumurilor și căilor de acces spre curțile blocurilor rezidențiale, aflate în stare dezastruoasă, spre instituțiile de învățământ și instituțiile medicale;

– Decongestionarea traficului rutier devenit infernal, în colaborare cu MAI în baza Memorandumului semnat în 2019, inclusiv cu practicarea benzilor reversibile și dedicate, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul alternativ;

– Amenajarea parcărilor la periferii, intra cartiere și în Centrul istoric cu redeschiderea parcărilor în colaborare cu MAI, la fel, în baza Memorandumului semnat în 2019 cu Primăria Chișinău;

–reconstrucția Podului Ismail;

– Reparația Podului Mihai Viteazul;

– Extinderea bulevardului Mircea cel Bătrîn cu prelungirea liniei de troleibuz pînă la strada Bucovina;

– Alocarea de resurse pentru modernizarea și amplificarea iluminatului stradal.

Fracțiunea Platformei DA din CMC consideră că locuitorii municipiului Chișinău merită respect pentru contribuțiile lor la formarea Bugetului, merită un Buget transparent consultat cu oamenii, cu o viziune pentru viitor și proiecte investiționale durabile.

Oamenii merită un oraș în care Primăria, Primarul și Consiliul municipal se află cu adevărat în slujba cetățenilor.

Elaborarea, publicarea și dezbaterea documentelor menționate în mod legal și la termen, oferindu-se tuturor celor interesați posibilitatea de a face propuneri de îmbunătățire a acestora, eliminând, astfel, orice posibilitate de troc și târguri politicianiste, este tot ce-și doresc Consilierii Platformei DA, care au respins din start orice înțelegeri obscure practicate pe parcursul a zeci de ani, au insistat până în pânzele albe pe transparența actelor decizionale, ca proiectele de buget și taxe să fie publicate și dezbătute în mod legal, transparent, în termenii legali stabiliți, ținându-se cont de propunerile primarilor și consilierilor din suburbii, a consilierilor municipali, a mediului de afaceri și a celui de experți, tinandu-se cont de propunerile societății civile în general și ale oricărui chișinăuian interesat în parte.

Le sugerez tuturor locuitorilor Chișinăului și celor din suburbii să vină cu propuneri și chiar presiune civică către cei pe care i-au ales în CMC, ca la momentul dezbaterilor pe marginea bugetului municipal să avem propuneri, amendamente calitative de îmbunătățire a bugetului Chișinăului și direcționare corectă a acestuia către nevoile prioritare ale oamenilor.

Vorbim aici despre Infrastructură, Transport public de calitate, trafic fluidizat, parcări suficiente și bine amenajate, curți și căi de acces către acestea și instituțiile de învățământ și medicale reparate, curățenie, mediu ambiant calitativ ș.a.m.d.

Bugetul municipal propus pentru anul viitor de către executiv trebuie să satisfacă proiectele pe care ni le-am propus noi, cei de la Platforma DA, în programul nostru electoral din 2018 și în comun în cadrul Blocului ACUM, în 2019, la fel cum, astăzi, după insistența noastră a consilierilor municipali, a primarilor și consilierilor noștri din suburbii, afiliați și neafiliați nouă partinic, bugetul municipal acoperă o parte din ele și noi constatăm că chiar dacă nu ne aflăm la guvernare, nu reprezentăm managementul Primăriei Chișinău, reușim să realizăm promisiunile făcute oamenilor. Spun asta pentru că altele sunt capacitățile noastre, ale celor din Platforma DA în ce privește dezvoltarea orașului, atragerea de fonduri străine, de investiții, de expertiză, de bune practici europene și românești, în infrastructură, transport, educație sau medicină, în domeniul ecologic sau turistic.

Noi am promis oamenilor dreptate, echitate, o viață mai bună. Dezvoltarea capitalei și a țării. Consilierii Platformei DA își respectă promisiunile. Noi nu am promis politică de linie cum am avut aproape 30 de ani la rând. Noi nu am promis circ în loc de pâine”, este declarația lui Andrei Năstase.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share