VIDEO // Guvernatorul Evghenia Guțul a cerut să fie oprită discriminarea Găgăuziei

Locuitorii Găgăuziei au participat astăzi la un miting în fața Curții Constituționale, scopul căruia a fost de a le cere judecătorilor să oprească ilegalitățile autorităților privind discreditarea autonomiei.

Anterior, PAS a decis că rambursarea impozitelor și taxelor entităților economice din Găgăuzia – circa 200 de milioane de lei pe an – se va face din bugetul autonomiei în limita veniturilor disponibile. Parlamentul Republicii Moldova a aprobat un proiect de modificare a Codului fiscal în acest sens.

Ultimul cuvânt de spus îl are acum Curtea Constituțională, iar Găgăuzia se așteaptă ca aceasta să ia unica decizie corectă și rezonabilă în această situație.

În cadrul mitingului, bașcanul Evghenia Guțul le-a mulțumit oamenilor pentru ajutorul acordat în apărarea intereselor Găgăuziei, calificând acțiunile PAS drept un abuz politic.

“Modificările la Codul Fiscal, care au dus la obligarea rambursării TVA agenților economici din bugetul autonomiei, sunt o răzbunare a partidului de guvernământ pe locuitorii Găgăuziei. Și aceasta nu este părerea mea subiectivă – este declarația deputatului PAS Oazu Nantoi, care a declarat expres că în acest fel locuitorii Găgăuziei sunt pedepsiți doar pentru că refuză să se supună necondiționat autorităților centrale”, a declarat Evghenia Guțul.

Ea a mai subliniat că, printr-o astfel de încălcare a tuturor normelor morale, legale și a principiilor democratice, Chișinăul oficial încearcă să pedepsească populația Găgăuziei pentru că are propria opinie și pune în pericol programele sociale și economice regionale, provocând o criză bugetară și creând condiții de muncă insuportabile pentru marile întreprinderi.

Un adevărat război informațional a fost declanșat împotriva locuitorilor autonomiei, aceștia fiind acuzați de separatism, a adăugat Guțul, în timp ce tot ceea ce își doresc aceștia este să trăiască într-o Moldovă liberă și suverană, în care să fie pusă în aplicare legea “Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, adoptată de deputații Parlamentului Republicii Moldova.

“Autoritățile din Găgăuzia s-au adresat Curții Constituționale. Sperăm că judecătorii CC vor asculta argumentele noastre. Sperăm într-o justiție echitabilă”, a conchis Evghenia Guțul.

Total
0
Shares
Total
0
Share