(VIDEO) Împreună ne învățăm să economisim energie și bani

Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE) a lansat campania socială „Împreună învăţăm să economisim energie şi bani”. În timpul evenimentului specialiștii AEE au informat cetățenii despre măsurile prin care pot economisi cel puţin 20% din costurile la factura de energie termică şi electrică în perioada rece a anului.

„O familie care locuieşte în Capitală poate cheltui lunar circa 1000 – 1500 și chiar 2000 de lei la factura de căldură. Sunt niște cheltuieli enorme pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce am decis să comunicăm cu oamenii, să le explicăm că există modalităţi prin care pot face economii şi, până la urmă, ne dorim să educăm nişte reguli corecte de consum a energiei”, a declarat directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Alexandru Ciudin.

Așadar, pentru a eficientiza consumul de energie termică şi electrică trebuie să:

·      Setaţi la centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde, astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece.

·      Montaţi robinete cu termostat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră în dependență de temperatura necesară.

·       Izolaţi geamurile cu benzi de etanșare.

·       Deschideţi ferestrele doar pe perioade scurte de timp.

·       Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite cu draperii, prosoape sau alte obiecte.

·       Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide.

·       Alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar într-o anumită încăpere.

·       Achiziţionaţi aparate de uz casnic de clasa energetică superioară A++ sau A+++.

·       Deconectaţi echipamentele pe care nu le folosiţi. Aparatele electrocasnice lăsate în priză consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite.

·        Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil.

Totodată, Agenţia pentru Eficienţă Energetică îndeamnă cetățenii să utilizeze becuri economice sau LED, pentru că sunt mult mai eficiente. De exemplu, un bec incandescent costă circa 9 lei și are durata de viață de 1 000 ore, iar un bec LED cu același flux de lumină costă circa 55 de lei și poate fi utilizat 30 000 de ore, adică cel puțin 7 ani. Astfel, un simplu calcul ne arată că prin utilizarea unui bec LED, în această perioadă, în defavoarea celui incandescent, putem economisi circa 5000 de lei la factura de lumină.

Prin urmare, în cadrul evenimentului, trecătorii au primit şi câte un bec LED gratuit. Acest lucru a fost posibil datorită companiilor PANLIGHT și Led Market, care s-au alăturat campaniei inițiate de AEE.

De asemenea, Agenția pentru Eficiența Energetică a lansat un video informativ, care conține măsurile de eficientizare a consumului de energie termică și electrică în sezonul rece. Spotul îl găsiți AICI:

Total
0
Shares
Total
0
Share