VIDEO // În 2022, apartamentele se vor SCUMPI

După ce anul trecut apartamentele s-au scumpit cu 20 la sută, se pare că şi în acest an preţurile vor continua să crească. Unii agenţi imobiliari prognozează majorări cu 10-15 la sută. Printre cauzele principale sunt inflaţia, care va fi una record în acest an, precum şi scumpirea materialelor de construcţie, informează Publika.md

În prezent un metru pătrat într-un bloc nou costă în medie între 1.000 şi 1.200 de euro. Însă, până la sfârşitul anului, preţul ar putea ajunge chiar la 1400 de euro, susţin experţii imobiliari. În blocurile vechi, un metru pătrat costă cu doar 50 de euro mai puţin.

“Sunt două cauze majore care o să influenţeze preţul metrului pătrat, asta este inflaţia, care este prognozată de 16 procente şi dacă este adevărat că preţurile metalului se va scumpi, atunci va fi o nouă scumpire în primăvară. Cererea rămâne constantă, noi tot timpul avem un flux de oameni care sunt în căutare de spaţiu locativ”, a menţionat Victor Romanescu, expert agenţie imobiliară.

“Plus, minus 15-20 la sută ar mai putea creşte preţurile la apartamente. Sunt mai mulţi factori, unul din ele ar fi preţul terenului, al doilea materialele de construcţii, s-au scumpit în toată lumea”, a declarat Vergiliu Cotruţa, specialist în domeniul imobiliar.

De cealaltă parte, dacă apartamentele din Chişinău se vor scumpi, cumpărătorii ar putea procura imobile în suburbii, unde preţurile sunt mai mici.

“Poţi să găseşti preţuri vechi cum spun clienţii, până la pandemie, 600-650 de euro, ceea ce în Chişinău nu mai este. Suburbiile vor exploda anul acesta, pentru că sunt multe proiecte care au început”, a menţionat Victor Romanescu, expert agenţie imobiliară.

Potrivit agenţilor imobiliari şi în acest an cele mai solicitate vor fi apartamentele cu una sau două odăi, dar cu suprafeţe mici. Acestea vor fi procurate în scopuri investiţionale: cum ar fi darea în chirie sau revânzarea.

“Tendinţa este suprafaţa rămânând aceeaşi, dar numărul de camere a mări. O odaie cu living, două odăi plus living asta este tendinţa cea mai solicitată, cele mai solicitate apartamente”, a explicat Vergiliu Cotruţa, specialist în domeniul imobiliar.

De asemenea, vor fi creşte şi achiziţiile de case şi terenuri.

“Casele vor fi în continuare căutate, dar depinde de preţuri, dacă vor fi exagerate pur şi simplu nu se vor vinde pentru că puterea de cumpărare a moldovenilor nu mai e la fel de mare. Vedem că vor fi căutate şi terenurile pentru construcţii, ca formă de investiţii”, a declarat Victor Cernomorcenco.

În 2021, preţul apartamentelor s-a majorat cu peste 20 de procente, fiind cea mai mare creştere din ultimii 14 ani. Potrivit Agenţiei Servicii Publice, în medie, anual în ţara noastră se vând aproximativ 29 de mii de apartamente.

Total
0
Shares
Total
0
Share