(video) În căutarea comorii pierdute! Scafandrii au găsit aurul ascuns de indieni acum 12.000 mii de ani

După 10 luni de explorări intensive, savanţii mexicani au descoperit cel mai mare sistem de peşteri subacvatice, un labirint de aproape 350 de kilometri care nu este doar o minune a naturii, ci este şi o descoperire arheologică importantă cu privire la civilizaţia mayaşă.

Această peşteră imensă reprezintă cel mai important sit arheologic subacvatic din lume”, a precizat Guillermo de Anda de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic. „Există mai mult de o sută de contexte arheologice, printre care sunt dovezi ale primilor oameni din America, faună extinctă şi, desigur, cultura mayaşă”.

De Anda este directorul GAM (Great Maya Aquifer Project), un demers care a dus la explorarea peşterilor subacvatice din Quintana Roo din Mexic, scrie Science Alert.

Regiunea are un număr impresionant de 358 de sisteme de peşteri, cu aproximativ 1.400 de kilometri de tuneluri.

În această reţea imensă a apărut noul „lider”. Numit Sac Actun, pasajul subteran este atât de mare încât s-a crezut iniţial că este vorba de două sisteme de peşteri diferite. Până acum, se credea că alt sistem numit Dos Ojos („Doi Ochi”), cu o dimensiune de 93 de kilometri, este separat de Sac Actun, dar o campanie de explorări subacvactice care a durat 10 luni a dovedit că cele două formau de fapt o singură cavitate gigantică.

Era ca şi cum am fi încercat să urmărim venele dintr-un corp. Era un labirint de căi care câteodată convergeau iar câteodată se separau. Trebuia să fim foarte atenţi”, a precizat Robert Schmittner de la GAM.

Efortul a meritat, întrucât cercetătorii au aflat că Dos Ojos face parte din Sac Actun, ceea ce înseamnă că sistemul de peşteri a stabilit un nou record în dimensiunea totală a tunelurilor, care măsoară 347 de kilometri, depăşind sistemul Ox Bel Ha, aflat tot în Quintana Roo şi care se întinde pe 270 de kilometri.

Căutarea nu s-a terminat. Sac Actun poate fi şi mai mare decât atât, putând fi conectată cu alte trei sisteme de peşteri.

Mai mult decât atât, peşterile sunt pline de artefacte mayaşe şi rămăşiţe umane care aşteaptă să fie analizate, fiind o mină de aur pentru arheologi şi pentru cercetătorii în civilizaţia mayaşă. În ultimă instanţă, implicaţiile ştiinţifice pot fi la fel de masive ca peştera însăşi.

Am descoperit peste 100 de elemente arheologice: rămăşiţele unei faune extincte, primii oameni, urme ale mayaşilor şi ceramică”, a precizat de Anda. „Este un tunel în timp care te duce într-un loc de acum 10.000 – 12.000 de ani”.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share