Social

VIDEO // În satul Bușăuca o femeie cu trei nepoți a început să taie din gard ca să încălzească casa

Pinterest LinkedIn Tumblr

O adevărată imagine a sărăciei poate fi văzută în satul Bușăuca, raionul Rezina, unde bătrâni, uitați de rude sau de autorități, își poartă de grijă cum pot. Printre aceștia se numără și o femeie, ce de-a dreptul poate fi numită eroină, având în vedere că este bunică și mamă pentru nepoții săi. Din cauza că nu are bani pentru lemne pentru foc, ea a început să taie din gard ca să-și poată încălzi familia. Cum rezistă stresului și ce nevoi mai trece femeia, aflați în reportajul ce urmează, informează tv6.md

În această casă veche, la margine de sat, locuiesc câteva suflete – doamna Elizaveta, o femeie de 66 de ani, soțul său și cei trei nepoți, unul dintre care suferă de o afecțiune gravă. Sărăcia s-a arătat în această gospodărie în toate formele ei, banii sunt prea puțini și ajung doar pentru mâncare, dar nici asta nu este tot timpul destulă.

BĂLAN ELIZAVETA, locuitoare satul Bușăuca: „M-am dus și am luat o sticlă de apă gazată și 5 pâini. Mie până deseară acestea nu îmi ajung. Eu trebuie să mai cumpăr altele 5. Dar eu să-i dau peste mână și să-i zic nu mânca nu pot”.

Femeia spune că a muncit toată viața pe plantațiile de tutun, dar și așa pensia pe care o primește este mică pentru nevoile mari, la care se adaugă și tratamentul unuia dintre nepoți. Mama copiilor trimite de peste hotare lunar o sumă de bani, dar care însă nu ajunge, așa cum cheltuielile sunt mai mari, spune femeia. Iarna este provocarea cea mare, însă femeia a și început să taie din gardul de arbori din preajma gospodăriei, pentru a încălzi soba.

BĂLAN ELIZAVETA, locuitoare satul Bușăuca: „O crescut gardul ăsta, noi l-am lăsat și a crescut mai mare. Plus avem și o livadă pusă de nucari, tăiem și facem focul”.

„După ce vor tăia toate crengile din gardul verde, gospodarii speră că în primăvară arborii vor da din nou ramuri care le vor fi de mare folos la altă iarnă. Sunt prea săraci ca să poată cumpăra lemne de foc sau cărbune, se plâng oamenii”.

Tatăl copiilor, în loc să-i ajute, face și mai mari probleme. Bărbatul este dependent de alcool, iar după ultima vizită a plecat acasă cu toate produsele pregătite pentru iarnă.

BĂLAN ELIZAVETA, locuitoare satul Bușăuca: „Dacă nu va veni iarăși diavolul să intre iar în beci. Să fure, că eu am făcut bănci. Am venit de la spital și am făcut. Nu dă la copil dar el fură săracului ce mai are”.

Şi pe nea Vasile l-am găsit adunând crengile de prin curte. Este optimist din fire, însă, chiar şi aşa, îşi face griji pentru cum va trece peste iarnă. Va încerca să economisească din plin şi spune că lumenele îi ajung doar „să schimbe aerul” în casă.

„Greu dar o să ieșim, așa încetișor cu chin cu vai dar o să ieșim”.

Aceeași soartă au aproape toți vârstnicii din această localitate, unde lemnele si cărbunii au devenit, şi în acest an, un lux pentru ei. La doar o casă distanță, am dat de o femeie care nu are nici sobă nici curent. Ea a refuzat să discute cu noi, însă potrivit vecinilor duce o astfel de viață de ani buni.

„Nu are sobă, nu are curent electric, nu are nimic. Cum poate să trăiască o bătrână așa viață?”

Am încercat să luam legătura cu responsabili de la Primărie, pentru a ne oferi informații despre ajutorul material oferit acestor familii, dar nimeni nu a răspuns la telefon. Potrivit autorităților, persoanele cu venituri mici, şi care provin din medii defavorizate, urmează să primească un ajutor social de 500 de lei, din partea statului, pentru perioada rece a anului. Pe piață, un metru cub de lemne pentru foc ajunge anul acesta până la 750 de lei.

loading...

Comments are closed.