Externe

(video) Incendiile din Brazilia se extind în țările vecine. Imaginile disperării în Bolivia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Criza de oxigen a planetei se adânceşte. Lăsate să ardă de aproape două luni, incendiile din Brazilia s-au întins în pădurea amazoniană din țările vecine. Un milion de hectare s-au făcut scrum în Bolivia, iar Columbia a cerut ajutor internațional.

Imaginile de mai jos sunt surprinse în urmă cu câteva zile. Între timp, s-a dublat suprafața mistuită de flăcări. Sunt imagini ale dezastrului pe care îl face focul în pădurile amazoniene din Bolivia, unde peste un milion de hectare au ars până acum. Mii de oameni sunt evacuați din calea incendiilor cărora pompierii și soldaţii nu le mai fac față. Localnicii sunt urcați în grabă în autobuze și duși în centre speciale. Unii refuză să plece însă, scrie digi24.ro

Trebuie să rămână cineva să păzească în cazul în care vine focul”, explică un localnic.

Aproape două mii de familii dintr-un trib din Bolivia şi-au pierdut locuinţele în incendii, iar cei care mai au încă locuinţa intactă nu mai au cu ce trăi.

„Acum, pe câmp, chiar și animalele și păsările au ars”, spune Elugio Cesare, membru al unui trib indigen.

Bolivia wildfires

Nearly 500,000 hectares of forest have been ravaged by wildfires in Bolivia. This comes as Brazil also faces record-breaking fires in the Amazon. Euronews.com

Опубликовано Euronews English Четверг, 22 августа 2019 г.

Incendiile din Bolivia se îndreaptă ameninţător spre o zonă locuită de un milion și jumătate de indigeni.

Iar peste graniță, în Brazilia, de unde a pornit dezastrul ecologic, în fiecare zi izbucnesc flăcări în alt loc. Disperaţi, localnicii pier în lupta cu focul.

Un vecin are 100 de vite și a rămas fără iarbă. Aproape toată familia i-a murit, încercând să stingă focul”, spune Claudio Nunes, fermier.

Catastrofa de pe Amazon îi sperie teribil pe savanţi.

„Dacă dispare mai mult de 20% din Amazon, poate interveni procesul de savanizare. Asta creează un efect în lanț și va accelera procesul distrugerii Amazonului, ceea ce va fi o tragedie pentru toată lumea”, spune Osvaldo Stela, cercetător de mediu.

Situația din Amazonia îl îngrijorează şi pe Papa Francisc, care militează cu îndârjire pentru protecţia mediului.

Să ne rugăm pentru ca toată lumea să se implice cât mai curând. Acest plămân al pădurilor este vital pentru planeta noastră”, a spus Papa Francisc, care s-a născut pe continentul sud-american, atât de greu încercat zilele acestea.

loading...

Comments are closed.