Alte știri

VIDEO // Inventatorul vaccinului anti-COVID spune când ne vom întoarce la viața normală. „Numărul de infectări se va reduce la vară”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Impactul vaccinului asupra pandemiei de coronavirus se va simți în mod semnificativ la vară, iar viața se va întoarce la normal iarna viitoare, anticipează Ugur Sahin, unul dintre creatorii vaccinului Pfizer-BioNTech, într-un material BBC.

Ugur Sahin, care a fondat alături de soția sa, Oezlem Tuereci, compania BioNTech, s-a declarat încrezător că vaccinul va reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2 între oameni și că va opri dezvoltarea simptomelor la cei vaccinați. El crede că vaccinul va înjumătăți rata de trasmitere, ceea ce ar avea un impact imens.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă de acest vaccin – poate nu cu 90%, dar poate măcar cu 50% -, însă chiar și așa ar reduce dramatic răspândirea pandemiei”, a declarat Ugur Sahin pentru BBC.

Dacă toate lucrurile merg bine, vaccinul va fi începe să fie livrat „la finele acestui an, începutul anului viitor”. Scopul este să fie livrate peste 300 de milioane de doze în toată lumea până în luna aprilie, ceea ce va însemna „doar începutul unui impact”, a mai spus fondatorul BioNTech.

Un impact mai mare se va simți mai târziu: „Vara ne va ajuta, pentru că numărul de infectări se va reduce la vară, și este absolut esențial să avem o rată mare de vaccinare până la începutul toamnei/iernii viitoare”, a mai precizat Sahin.

El a insistat că toate campaniile de imunizare trebuie finalizate până toamna viitoare, precizând că va beneficia și de ajutorul altor companii farmaceutice, pentru a asigura producția vaccinului în cantități suficiente.

„Sunt încrezător că vom reuși acest lucru, pentru că există mai multe companii producătoare care ne vor ajuta să mărim producția, astfel că vom avea o iarnă normală anul viitor”, a spus Ugur Sahin.

Întrebări la care încă se așteaptă răspuns

Vestea vaccinului Pfizer-BioNTech dă speranțe privind sfârșitul pandemiei, dar există și incertitudini. Vaccinul trebuie avizat de organismele de aprobare, care dau acest aviz doar dacă soluția este sigură și funcționează bine. Rezultatele provizorii, care indică o eficiență de peste 90%, sunt promițătoare, însă rezultatele finale vor veni în câteva săptămâni.

De asemenea, nu există deocamdată date despre cât de bine funcționează vaccinul pentru cei care au cea mai mare nevoie: vârstnicii.

Nu se știe nici dacă oprește răspândirea bolii sau dacă previne îmbolnăvirea. Și nu e clar nici cât timp durează imunitatea pe care o dă organismului.

Dacă vaccinul este aprobat, va dura până când suficient de mulți oameni vor fi imunizați pentru a stopa răspândirea.

Eventual vor fi aprobate și alte vaccinuri care sunt în stadii avansate de dezvoltare.

Efecte secundare

Întrebat dacă vaccinul este la fel de eficient la vârstnici ca la tineri, Ugur Sahin a răspuns că va avea o imagine mai clară peste circa trei săptămâni.

El a mai arătat că nu se știe deocamdată cât durează imunitatea după a doua doză de vaccin. Dar întărirea imunității nu ar trebui să fie o problemă, dacă se constată că a scăzut mult după un an.

Ugur Sahin a precizat că principalele efecte secundare ale vaccinului observate până acum sunt o durere moderată în zona injectării timp de câteva zile, în vreme ce alți participanți la studiu au avut febră mică spre medie tot câteva zile.

„Nu am văzut niciun alt efect secundar serios, care ar putea duce la întreruperea sau oprirea studiului”, a declarat prof. Sahin.

UE a contractat 300 de milioane de doze

Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de CE.

Contractul prevede furnizarea în primă fază a 200 de milioane de doze, cu posibilitatea de extindere a înțelegerii cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se dovedește sigur și eficient. Statele membre UE pot decide să doneze din „rația” lor către țări mai sărace sau să le redirecționeze către alte țări europene, se mai arată în comunicat.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a primit primele teste clinice ale vaccinului Covid-19 și anticipează că îşi va da avizul favorabil pentru un prim leac împotriva noului coronavirus până la sfârşitul anului. În acest context, distribuirea dozelor ar urma să înceapă în luna ianuarie 2021.

 

loading...

Comments are closed.