VIDEO // Ion Ceban, la Bruxelles: „Nicio forță politică din țara mea nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană”

În cadrul Conferinței „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE”, desfășurată în Parlamentul European, Președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a evidențiat angajamentul ferm al partidului pentru accelerarea și susținerea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președintele MAN a subliniat importanța deciziilor Consiliului UE și ale Parlamentului European în favoarea extinderii:

„Pe 29 februarie, Parlamentul European a adoptat Raportul privind aprofundarea integrării UE în vederea extinderii viitoare. Din start vreau în numele partidului pe care am onoarea să-l reprezint, Mișcarea Alternativa Națională – MAN să salut adoptarea acestui Raport. Știu că el a fost precedat de mai multe runde de consultări și dezbateri în cadrul comisiilor Parlamentului European, în cadrul Grupurilor politice. Cunoaștem că există păreri diferite, chiar și diametral opuse în ceea ce privește extinderea de mai departe a Uniunii Europene. Forțele de extremă dreaptă din Uniunea Europeană se opun vehement acestui proces. Noi însă credem că procesul de aderare a noilor state din Europa de Sud-Est, inclusiv a Republicii Moldova este inevitabil și trebuie nu doar încurajat dar și accelerat”, a menționat Ion Ceban.

Subliniind necesitatea reformelor fundamentale în statele candidate, precum lupta cu corupția, justiția independentă, și libertatea mass-media, Președintele MAN a criticat guvernarea actuală pentru deficiențele majore în aceste domenii.

„Justiția în continuare nu este independentă de factorii politici, lupta cu corupția este doar una declarativă… pluralismul și libertatea mass-media au degradat esențial. Un exemplu recent al eșecului reformei justiției este concursul pentru funcția de procuror general, care a fost anulat a doua zi. Legea și regulile pentru acest concurs au fost schimbate cel mai des în cadrul așa-zisei reforme și oricum acest mult așteptat concurs a trezit nedumerire, iar anularea propriului concurs a doua zi, din start, înseamnă neîncredere în orice persoană care va ajunge procuror general în așa condiții”, a afirmat Ion Ceban.

Liderul partidului MAN a transmis că formațiunea pe care o conduce a exprimat sprijin pentru implementarea integrală a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a subliniat importanța cooperării dintre UE și Consiliul Europei. Pe de altă parte Ceban a criticat organizarea precipitată a referendumului de integrare europeană și propunerea votării prin corespondență, accentuând riscurile acestora pentru parcursul european al Moldovei. MAN își propune să consolideze societatea moldovenească în jurul ideii de integrare europeană, inspirându-se din exemplele de succes ale altor state europene. „Consider că nici o forță politică din țara mea nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană a Republicii Moldova… De exemplu, formațiunea politică pe care o reprezint, Mișcarea Alternativa Națională – MAN, ca partid de centru -stânga care susține o doctrină social-democrată pro-europeană, a propus și continuă să insiste asupra consolidării societății moldovenești în jurul ideii de integrare Europeană, inclusiv prin propunerea ca partidele moldovenești să semneze un act similar „Pactului de la Snagov”, care a fost semnat de partidele românești la începutul parcursului României spre Uniunea Europeană.

Încheind, Președintele MAN a reiterat necesitatea ca aderarea la UE să se bazeze pe merite și rezultate concrete, nu pe conjuncturi regionale sau internaționale, apelând la sprijinul Parlamentului European pentru a asigura un proces de integrare europeană transparent și eficient pentru Republica Moldova. MAN rămâne dedicat obiectivului de consolidare a parcursului european al Moldovei și invită toate forțele politice să contribuie activ la acest demers crucial pentru viitorul țării.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share