VIDEO // Irina Vlah, candidat la alegerile prezidențiale: „Maia Sandu se teme de dezbateri electorale – acest lucru este evident”

Irina Vlah, președintele „Platformei Moldova”

Irina Vlah, președintele „Platformei Moldova”, pretendent la funcția de președinte al Republicii Moldova, afirmă că „Maia Sandu se teme de dezbateri electorale – acest lucru este evident” și, potrivit spuselor sale, este clar de ce – pentru că actualul șef al statului nu și-a îndeplinit promisiunile din campania electorală din 2020.

„Maia Sandu refuză dezbaterile după ce acum patru ani singură spunea că un preşedinte în funcţie e obligat să participe la ele şi să spună oamenilor ce a făcut. M-am întrebat şi eu: De ce se teme Maia Sandu de dezbateri? Şi am găsit răspunsul citind programul electoral cu care ea a mers în alegerile din 2020. Am constatat că din cinci obiective naţionale pe care le-a anunţat atunci Maia Sandu, doar unul a fost realizat, dar şi acela parţial. Celelalte promisiuni s-au dovedit a fi minciuni şi acum Maia Sandu pur şi simplu nu are cu ce veni în faţa oamenilor. Haideţi să ne amintim puţin de aşa-zisele obiective naţionale ale Maiei Sandu.

Obiectivul 1 – Dreptate, ordine și disciplină

„Vom face dreptate la noi în țară. Judecătorii și procurorii corupți vor fi dați afară din sistem. Hoții vor fi pedepsiți, iar averile acestora vor fi confiscate. Funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri vor fi pedepsiți și eliberați din funcție. Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor. Toți vor fi egali în fața legii” – asta a promis Maia Sandu.

În realitate ce avem: dreptate – zero; în loc de ordine şi disciplină – haos total; reforma justiţiei a eşuat; nici unui hoţ nu i-a fost confiscată averea; funcţionarii care cereau mită şi hărţuiau oamenii de afaceri – o fac şi în continuare; instituţiile statului – lucrează nu pentru oameni, ci pentru regimul Maiei Sandu; în loc să fie asigurată egalitatea cetăţenilor în faţa legii, oamenii sunt împărţiţi în buni şi răi, persecutaţi pentru că au alte opinii decât regimul, intimidaţi, presaţi etc.

Obiectivul numărul 2 – Locuri de muncă acasă și familii unite

„Voi promova investiții în economie ca să creăm cât mai multe locuri de muncă bine plătite acasă. Voi sprijini deschiderea întreprinderilor de prelucrare a producției agricole în fiecare raion pentru mai multe locuri de muncă în orașe și sate și pentru ca fermierii să aibă unde vinde producția. Vom simplifica semnificativ regulile de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar statul va sprijini deschiderea noilor afaceri. Vom susține afacerile prin creșterea accesului la finanțare și programe de instruire a antreprenorilor. Voi susține familiile cu copii prin reducerea impozitelor plătite din salariu. Astfel, familiile vor avea 2 000 de lei în plus pentru fiecare copil. De asemenea, vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1 000 de lei pe lună”, promitea Maia Sandu.

În loc să atragă investiţiile, regimul Maiei Sandu a creat condiţii în care investitori deja prezenţi pe piaţă au anunţat că pleacă. În loc să creeze locuri de muncă, Maia Sandu şi PAS le-au distrus şi pe cele care erau. În loc de familii unite aici, acasă – peste 200 000 de cetăţeni plecaţi pentru totdeauna din ţară. În loc de deschiderea de noi pieţe pentru ca fermierii să aibă unde-şi vinde producţia – a fost limitat accesul şi la cele care mai erau. Despre indemnizaţiile de mii de lei promise de Maia Sandu pentru susţinerea copiilor – nici vorbă. Minciuni, minciuni, minciuni…

Obiectivul numărul 3 – pensie minimă de 2 000 de lei

„Mă angajez să creștem pensia minimă la nivelul pragului sărăciei absolute – 2 000 de lei pe lună. Vom opri hoțiile și vom relansa economia, iar banii obținuți ne vor permite să creștem toate pensiile. Voi aduce bani europeni pentru crearea „Fondului de Argint”, din care vom asigura servicii de îngrijire pentru bătrânii nevoiași și singuri (asistență medicală la domiciliu, prânzuri calde, alte servicii de îngrijire). Vom compensa integral costurile medicamentelor pentru pensionarii cu cele mai mici pensii” – asta a promis Maia Sandu.

În realitate, după ce iniţial s-a aruncat praf în ochi prin majorarea nesemnificativă a pensiilor, ulterior regimul Maiei Sandu a refuzat să indexeze pensiile în conformitate cu rata inflaţiei, aşa cum prevedea legea. Astfel, pensionarii au ajuns să trăiască şi mai greu. Hoţiile nu au fost oprite; economia nu a fost relansată; „Fondul de Argint” nu a fost creat; compensarea integrală a costurilor medicamentelor pentru pensionarii nu s-a făcut. Deci, din nou constatăm că Maia Sandu a minţit şi nu a făcut nimic din ce a promis.

Obiectivul numărul 4 – Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor

„Cu ajutorul partenerilor europeni, vom aduce cate 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților” – asta a primios Maioa Sandu.

În realitate, satele nu s-au dezvoltat, dar au degradat. Aşa-numitul proiect „Satul European” a devenit un banal instrument de corupere a alegătorilor şi a aleşilor locali, dar şi de discriminare a localităţilor unde Maia Sandu şi PAS nu au susţinere. Locuri de muncă noi la sate nu s-au creat, şcoli şi grădiniţe au fost închise o mulţime şi continuă să fie închise etc. Din nou constatăm promisiuni pe care Maia Sandu nu le-a onorat.

Obiectivul numărul 5 – Scoaterea Moldovei din izolare și apropierea de Uniunea Europeană

„Voi promova o politică externă în folosul oamenilor și voi scoate țara din izolare internațională. Voi veghea îndeplinirea pașilor pentru integrarea europeană. Voi reface relațiile bune cu România, Ucraina, UE, SUA, Rusia și alte țări. Voi reprezenta Moldova cu demnitate pe plan internațional și voi avea grijă ca ambasadele și consulatele să ajute cetățenii noștri de peste hotare și să promoveze exporturile moldovenești peste tot în lume. Voi munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare” – asta promitea acum patru ani Maia Sandu.

Acesta este unicul obiectiv realizat parţial de Maia Sandu. Numai că ar trebui să recunoască sincer – Moldova s-a apropiat de Uniunea Europeană nu graţie Maiei Sandu şi echipei sale, ci urmare a situaţiei geopolitice concrete create după izbucnirea războiului din Ucraina. În rest, nu s-a realizat nimic din cele promise. Misiunile noastre diplomatice nu au promovat exporturile moldoveneşti; Moldova nu a obţinut acces la investiţii; ajutorul financiar internaţional pentru infrastructură şi dezvoltare s-a transformat în credite luate cu nemiluita de către regimul Maiei Sandu şi pe care vor trebui să le întoarcă copiii şi nepoţii noştri etc. Apropo, nu vi s-a părut interesantă promisiunea Maiei Sandu de acum patru ani că va reface bunele relaţii cu…. Rusia?”, a constatat politiciana.

Irina Vlah a concluzionat că, aceasta e situaţia cu obiectivele naţionale asumate de Maia Sandu acum patru ani, când era aleasă preşedinte al Republicii Moldova. „Peste 90% din promisiuni nu au fost îndeplinite – de asta Maia Sandu şi se teme să participe la dezbateri electorale, să iasă în faţa oamenilor. În aceste condiţii, eu mă văd pur şi simplu obligată să le vorbesc oamenilor despre cum Maia Sandu şi-a onorat promisiunile electorale. Oamenii trebuie să cunoască adevărul, chiar dacă Maia Sandu şi televiziunele ei de curte vor face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple”, a conchis fondatoarea „Platformei Moldova”.

Total
0
Shares
Total
0
Share