VIDEO // Israelul declamă un pogrom evreiesc în Daghestan: Aeroportul din Makhachkala a fost luat cu asalt după ce s-a anunţat venirea unui avion de la Tel Aviv

Ministerul de Externe al Israelului a cerut autorităților ruse să protejeze israelienii după ce s-a raportat că demonstranții au luat cu asalt o pistă de aterizare pentru a protesta împotriva aterizării unui avion de linie care venea de la Tel Aviv, scrie SkyNews.ro

Localnicii din Makhachkala, în Republica rusă Daghestan, au luat cu asalt un aeroport din oraș în încercarea de a ataca orice evreu care a sosit duminică cu un zbor de la Tel Aviv.

Protestatarii au scandat ”Allahu Akbar” și au oprit mașini pentru a verifica documentele pasagerilor pentru a se asigura că nu sunt israelieni sau evrei.

Postul rusesc de stat RIA Novosti a relatat că la fața locului au fost prezenți ofițeri de poliție și Garda Națională în timp ce au avut loc revoltele și că aeroportul a fost închis din cauza intrării revoltaților în aeroport, transmite Jerusalem Post.

În Khasavyurt, situat tot în Daghestan, protestatarii s-au adunat la un hotel în care se pare că erau cazați israelieni care au fugit din calea luptelor, unii dintre ei intrând în hotel și plecând doar după ce s-au asigurat că niciun israelian nu se află în hotel.

Canalul de telegramă „ChP Dagestan” a relatat că revoltele din Khasavyurt au început după ce „o persoană care semăna cu un cetățean israelian” a fost văzută mergând în apropierea hotelului.

Radioul rusesc Echo FM a relatat că un locuitor din Daghestan a declarat: „Am intrat în fiecare cameră, am verificat fiecare persoană. M-am uitat la pașaport, m-am uitat la față pentru a vedea dacă această față corespundea pașaportului. Nu există [evrei] acolo, fraților, sunteți pur și simplu provocați. Trebuie să ne întoarcem acasă. Felicitări tuturor celor care au venit, sunteți cu toții grijulii”, mai transmite Jerusalem Post.

Biroul prim-ministrului, Ministerul de Externe și Consiliul Național de Securitate monitorizează situația.

„Israelul se așteaptă ca autoritățile ruse de aplicare a legii să protejeze siguranța tuturor cetățenilor israelieni și a evreilor, oriunde s-ar afla, și să acționeze cu hotărâre împotriva revoltătorilor și împotriva incitării sălbatice îndreptate împotriva evreilor și israelienilor.”

Autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia a precizat că toate avioanele cu destinația Makhachkala, în regiunea majoritar musulmană Daghestan, au fost redirecționate către alte aeroporturi.

O declarație a Ministerului de Externe de la Ierusalim a precizat că ambasadorul israelian la Moscova colaborează cu autoritățile ruse.

„Statul Israel privește cu gravitate încercările de a face rău cetățenilor israelieni și evreilor de oriunde”, a declarat ministerul.

Fostul rabin-șef al Moscovei și președinte al Conferinței Rabinilor Europeni, Pinchas Goldschmidt, a declarat: „Conferința Rabinilor Europeni este îngrijorată de situația evreilor din Daghestan, în condițiile în care au fost raportate apeluri la pogromuri împotriva evreilor din orașele republicii. Președintele [Vladimir] Putin este responsabil pentru pacea evreilor din țara sa și sperăm că va da o instrucțiune fără echivoc guvernului local de a nu permite revolte și pogromuri împotriva evreilor.”

Goldschmidt a abordat violențele și într-o postare pe X, scriind: „Unde sunt forțele de securitate rusești? Toate în Ucraina? Definiția unui pogrom este: inacțiunea forțelor de securitate în timpul revoltelor”.

 

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share