Politic

(video istoric) Ilie Ilașcu vs. Dumitru Diacov: dialogul neverosimil din închisoarea de la Tiraspol dintre deținutul politic și fostul președinte al Parlamentului, anul 2000

Pinterest LinkedIn Tumblr

În ziua comemorării începutului conflictului militar de pe Nistru, în spațiul public au revenit discuțiile despre acel episod negru din scurta istorie a Republicii Moldova. Pe lângă manifestații și distribuirea în masă a imaginilor de pe front, un material video marca Pro TV din 2000 realizat de jurnalistul Dorin Scobioală și cameramanul Andrei Captarenco a atras atenția în mod special, trasmite UNIMEDIA.

Postat de Andrei Fornea pe pagina sa de facebook, este vorba despre o întregistrare a unui dialog extraordinar purtat într-o camera a închisorii din Hlinaia dintre deținutul politic Ilie Ilașcu, ce era și deputat al legislativului de la Chișinău și Dumitru Diacov, ce deținea funcția de Președinte al Parlamentului.

În ciuda tonului împăciuitor al lui Diacov și lânga zeci de gardieni și reprezentanți ai regimului de la Tiraspol, Ilașcu, aflat de peste 8 ani în detenție, dă dovadă de mult curaj și libertate în gândire.

„Nu vi-i rușine, pe teritoriul Republicii Moldova, președintele Parlamentului vine în ospeție în pușcărie la un deputat”, îl întreabă Ilașcu pe Diacov. Vizibil stingherit, fostul președinte al Parlamentului repetă doar că se bucură că a reușit măcar acest lucru și îl îndeamnă pe Ilașcu la un dialog. „Domnule Diacov, dacă la Chișinău s-ar dori cu adevărat, eu demult aș fi fost eliberat”, mai adaugă Ilașcu.

Vedeți mai jos înregistrarea acestei discuții despre care, mai mulți internauți spun că e o adevărată filă de istorie.

Telegraph.md amintește că în rezultatul presiunilor politice efectuate asupra autorităților Federației Ruse, de către comunitatea internațională, și îndeosebi de conducerea APCE și UE, la 5 mai 2001 Ilie Ilașcu este transferat la Chișinău și predat serviciilor secrete ale Republicii Moldova și României.

loading...

Comments are closed.