(video) La Cernobîl a fost inaugurat un nou sarcofag care va limita răspândirea prafului radioactiv. Iată cum arată

sarcofag cernobîl, explozia de la cernobîl, nor radioactiv, explozie radioactiva

Ucraina a inaugurat, miercuri, un nou sarcofag care are rolul limitării răspândirii prafului radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear produs în anul 1986 la Centrala de la Cernobîl, relatează site-ul agenţiei Associated Press, citat de Mediafax

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a inaugurat „noua structură de izolare” radioactivă construită în zona Reactorului 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl.

Sarcofagul a costat 1,5 miliarde de euro, iar lucrările au durat nouă ani, în cadrul unui proiect cu valoarea totală de 2,2 miliarde de euro.

Structura mobilă, considerată cea mai mare din lume, are lungimea de 257 de metri şi greutatea de 36.000 de tone.

Reactorul numărul 4 al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986. Aproximativ 350.000 de persoane au fost evacuate din zonă la doar câteva zile după accident. Circa 600.000 de oameni au fost expuşi concentraţiilor ridicate de radiaţii în timpul lucrărilor de izolare a reactorului.

În urmă cu 30 de ani, pe 26 aprilie 1986, la ora locală 1.23, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de rutină, deflagraţia ducând la producerea unui nor radioactiv care a ajuns până în Norvegia. A fost cel mai mare accident nuclear din istorie, transmite adevărul.ro.

La acea vreme, Cernobîlul aparţinea de Uniunea Sovietică, care a alocat 15 miliarde de dolari pentru măsurile iniţiale luate în scopul de a „curăţa“ zona, acestea incluzând construirea unui imens sarcofag care să „îngroape“ deşeurile radioactive. După destrămarea Uniunii Sovietice, sarcina eliminării consecinţelor tragediei i-a rămas Ucrainei, o ţară confruntată cu probleme grave. Deşi primul sarcofag a depăşit aşteptările specialiştilor, care nu credeau că va rezista mai mult de 20-30 de ani, pentru ca zona să fie protejată de acum înainte este nevoie de un nou sistem de protecţie. Lucrările la noul sacrofag au început în 2012 şi se află acum în faza finală.

Proiectul, în care sunt implicaţi specialişti din întreaga lume, a fost, într-un fel, şi un program de locuri de muncă pentru Ucraina. Aproape 6.000 de persoane au fost angajate în zonă.

Oamenii, în special cei care lucrează în apropierea sarcofagului, poartă costume speciale de protecţie, dar şi un dispozitiv pentru măsurarea nivelului de radiaţii. Nu stau la serviciu un număr fix de ore, ci până când corpul lor a absorbit doza de 0,006 milisieverţi (mSv) pe zi.

Majoritatea angajaţilor locuiesc în oraşul Slavutîci, care a fost construit în 1986 de către sovietici pentru persoanele care fie au lucrat la centrala nucleară, fie au fost evacuate după catastrofă din zonele din apropiere.

Tot aici au locuit mii de „lichidatori“ – cei care au făcut parte din primele echipe de intervenţie care au curăţat zona. Nu se ştie câţi au murit din cauza expunerii la radiaţii, dar cert este că datorită lor contaminarea nu a fost şi mai gravă.

sarcofag cernobîl, explozia de la cernobîl, nor radioactiv, explozie radioactiva

Total
0
Shares
Total
0
Share