VIDEO // La doi ani după renovare, liceul din Sipoteni, Călărași înscrie mai mulți copii în clasa întâi

Au trecut aproape doi ani de când elevii din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași învață într-o școală renovată capital, mobilată complet, dotată cu laboratoare de fizică, chimie, biologie și informatică performante și cu toate materialele didactice necesare desfășurării unui proces educațional de calitate. Această școală de circumscripție a fost printre primii șase beneficiari ai Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM) însă senzația că totul este nou încă e omniprezentă.

Administrația liceului crede că inclusiv datorită investițiilor făcute pentru renovarea liceului și a grădinițelor din localitate, în ultimii trei ani, se menține un trend ascendent în ceea ce privește numărul de copii înscriși în instituțiile de învățământ.

Dumitru Bob, director: „Natalitatea în Sipoteni este în creștere în ultimii ani, dacă anterior deschideam două clase de întâia, acum formăm câte trei clase de întâia. În general, lucrurile s-au schimbat spre bine, chiar dacă au fost anevoioase la începutul reparației, și au fost așteptate de către toți copiii. Ei sunt bucuroși că învață într-o școală modernă, într-o școală altfel, curată, frumoasă, colorată, cu multe posibilități, cu mobilier nou, adaptat copiilor. Noi practicăm să facem chestionare de satisfacție față de școală și practic toți: și copiii, și părinții și comunitatea, în general, apreciază lucrurile care s-au întâmplat în școală. Dacă până la reparație pentru că era frig, după ce finalizau orele, elevii se duceau imediat acasă, acum rămân și își pregătesc lecțiile în școală, ceea ce arată că ei se simt bine aici.”

Și profesorii spun că reparația și dotarea realizată în cadrul proiectului le-a creat un climat favorabil pentru desfășurarea orelor.

Nicolae Grecu, profesor de informatică: „După cum vedeți, instituția noastră se bucură de succes la nivel de implementare a unor proiecte atât financiare, cât și educaționale. Avantajul este foarte mare în primul rând pentru că elevii simt confortul. Instituția este dotată cu tehnologii noi, fiecare elev are acces la un calculator personal, la un scaun comod, acces la internet și la surse de informație, ceea ce a dus la un climat mai favorabil pentru desfășurarea orelor de informatică.”

Viorica Sturza, profesoară de limba și literatura română: „Activez în această instituție de șase ani și vreau să vă zic că este o inovare din anul precedent de studii și ne simțim foarte bine, la fel și elevii. Elevii sunt mulțumiți de anturajul în care învață, avem toate comoditățile pentru a desfășura ore de calitate.”

Elevii confirmă că se simt mult mai bine în școală după reparație. Pe lângă sălile de clasă, au fost reabilitate și sala de sport, sala de festivități, cantina și blocurile sanitare. Totodată, liceul a fost adaptat și pentru copiii cu nevoi speciale.

Nicoleta Lipcan, clasa a XI-a: „Este o șansă mare pentru elevi să învețe într-o școală dotată, în care sunt asigurate toate necesitățile. Școala noastră a fost dotată cu foarte multe materiale. În sala de sport avem foarte mult inventar sportiv, pe care îl utilizăm la diferite jocuri, concursuri, din păcate mai puțin acum, pe perioada pandemiei. Unele săli de clase au fost dotate cu table interactive. La lecții, profesorii folosesc diferite filmulețe, materiale informative și astfel lecțiile devin mai interactive și mai interesante pentru noi. Colegii mei au fost foarte entuziasmați și atunci când fiecăruia dintre noi i s-a oferit câte un dulăpior personal unde să ne putem pune lucrurile.”

Ecaterina Stoicev, eleva clasei a X-a: „ Studiez aici cu drag pentru că avem un liceu dotat cu toate resursele necesare pentru educație. Anterior era mult mai greu pentru că nu erau dotările actuale. Acum avem table interactive, camere web și multe alte resurse informaționale necesare pentru a studia și a ne bucura de prezența aici. În timpul carantinei am profitat de toate resursele pe care ni le-a pus la dispoziție școala și ne-au ajutat foarte mult, mai ales pe profesori.”

Părinții, care au învățat și ei cândva în această școală spun că liceul în care învață copiii lor acum este unul dintre cele mai moderne din comunitate.

Diana Ciocan, părinte: „Suntem norocoși, noi cei din comuna Sipoteni, că avem o școală modernă. Copiii sunt foarte bucuroși și mulțumiți de toate schimbările făcute. Ei vin cu atracție față de școală pentru că este cald, este mobilier nou, utilaj nou, totul este la nivelul corespunzător.”

În Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Sipoteni, Călărași își fac în prezent studiile 617 elevi. Deși este o școală de circumscripție, aceasta este frecventată deocamdată doar de copiii din localitate. Administrația speră că noile condiții vor atrage în liceu nu doar elevi din localitățile vecine, dar și profesori de științe exacte care sunt lipsă în instituție.

Liceul din Sipoteni a beneficiat de o investiție de circa 24 de milioane de lei oferită sub formă de împrumut investițional de Banca Mondială, prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta este una dintre cele 23 de instituții de învățământ general renovate în cadrul PRIM.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share