(video) Limba moldovenească rămâne în Constituție. Deputații PAS spun că nu vor îndrăzni să ceară aliaților din PSRM modificarea articolului 13

ACUM, PSRM, limba moldoveneasca, articolul 13 din Constitutie, limba oficiala, 25 ani de la adoptarea Constitutiei, Maiai Sandu, PAS, vLADIMIR bOLEA, Igor Dodon, Vladimir Bolea, deputati PAS, Alianta ACUM-PSRM, alianta Kozak,

Limba moldovenească va continua să fie limba oficială care este indicată în Constituția Republicii Moldova. La 25 ani de la adoptarea Legii Supreme, controversatul articol privind limba de stat se pare că va rămâne neschimbat, o recunosc chiar deputații Maiei Sandu care spun că nu vor îndrăzni să ceară colegilor de alianță din PSRM modificarea articolului 13.

Vicepreședintele PAS, deputatul Vladimir Bolea a declarat în fața Parlamentului că blocul ACUM nici măcar nu discută și nici nu vor discuta cu PSRM despre modificarea articolului 13 și introducerea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova, așa cum este indicat și în Declarația de Independență a țării noastre.

“Nici nu se pune măcar în discuții această problemă și nici nu se va pune în discuții”, a declarat Bolea.

Chiar dacă face parte dintr-un partid aflat la guvernare, deputatul Bolea a vorbit cu presa cu aceeași retorică pe care o avea când se afla în opoziție, dând vina pe fostele guvernării pentru faptul că nu au dorit modificarea Constituției și introducerea limbii române.

Retorica deputatului este însă populistă, dacă este să menționăm că din fostele guvernări la care a făcut referință, face parte și șeful său de partid, Maia Sandu, care din 2012 până în 2015 a ocupat funcția de ministru al Educației în trei Guverne conduse de PLDM. La fel, membri sau consilieri ai PLDM, dar și PL, sunt mai mulți deputați care în prezent fac parte din blocul ACUM, precum Maria Ciobanu, Dumitru Alaiba sau Lilian Carp.

În același timp, partenerul de guvernare al Maiei Sandu, Igor Dodon, precum și alți exponenți ai PSRM s-au pronunțat de nenumărate ori în spațiul public pentru păstrarea limbii moldovenești în Constituție. Mai mult, Dodon a promis că va fi modificată și denumirea istoriei care se predă în școli, din Istoria Românilor cum este în prezent în Istoria Modovei.

Amintim că pe data de 5 decembrie, 2013, Curtea Constituțională a pus punct unor discuții interminabile legate de limba de stat a Republicii Moldova, judecătorii CC hotărând că: Limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Magistrații au constat atunci că limba română şi cea moldovenească sunt identice. Însă, judecătorii Curții Constituționale au explicat că textul Declaraţiei de Independenţă, unde se menționează că limba noastră este limba română, prevalează în raport cu textului Constituţiei, unde scrie că vorbim limba moldovenească.

Totuși, după această hotărâre a magistraților, Constituția Republicii Moldova nu a fost modificată, astfel, încât și în Legea Supremă să fie scris negru pe alb că limba Republicii Moldova este limba română.

Total
0
Shares
Total
0
Share