VIDEO // Litvinenco nu exclude că Dorin Damir ar influența justiția din Republica Moldova

Finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, ar mai avea pârghii de a influența sistemul jusției, crede actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco. În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul PAS a declarat că deocamdată nu se poate interveni, de vină fiind reformele justiției care se fac ”extrem de greu”, scrie sinteza.org

Întrebat dacă Dorel Musteață, actualul șef al CSM ar fi fost promovat de Dorin Damir în sistemul justiției, Litvinenco a oferit un răspuns evaziv, însă a comunicat că nu exclude implicarea acestuia, cunoscând cât de influent era acesta în perioada lui Vlad Plahotniuc.

”Sigur că nu putem exclude nimic. Din câte cunosc, în cazul lui Dorel Musteață, acea notă a fost anulată de SIS, pentru că ar fi fost organizată de către fostul director adjunct al SIS. În general e întrebare cum poate SIS să vină cu o notă, apoi cu altă notă, iar cu privire la cazul respectiv, nu putem exclude că Damir mai are influență în domeniul justiției, mai ales că a fost o persoană foarte cunoscută și influentă în perioada lui Plahotniuc și știm bine care era rolul lui”, a menționat ministrul Justiției.

La replica moderatorului emisiunii că deja a trecut un an și jumătate de când au preluat puterea în stat, iar lucrurile rămân neschimbate, Litvinenco susține că de vină ar fi judecătorii care nu-și dau demisiile, iar unica șansă de a schimba lucrurile în domeniul respectiv este Vettingul. Litvinenco însă e de părerea că lucrurile în justiție nu pot fi făcute rapid.

”Lucrurile în domeniul justiției se fac extrem de greu. Avem o justiție care a trecut prin Vetting? Avem un CSM care sancționează judecătorii? Lucrurile sunt legate, sunt aceiași judecătorii. Sistemul de justiție e plin de judecători care au emis anumite hotărâri și au anulat alegeri. Voi vreți ca ei peste noapte să se schimbe?”, a conchis Litvinenco.

Amintim că la data de 24 septembrie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat finalizarea dosarului și expeedierea acestuia spre examinare în instanța de judecată.

Faptele investigate își au originea în luna iunie a anului 2017, atunci când șeful din acea perioadă al IGP Alexandru Pînzari și șeful din acea perioadă al Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații Valeriu Cojocaru, dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA Dorin Damir (o persoană cu poziții de influență în formațiunea politică de guvernământ), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI. Prin aceasta, i-au oferit acestuia garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată).

Pentru a-și atinge scopul infracțional, cei doi șefi de rang înalt din cadrul Poliției, inițial, contrar prevederilor legislației în vigoare la acel moment, au adoptat un ordin secret, prin care a fost aprobat un regulament privind organizarea și funcționarea Secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, arogând acestei subdiviziuni unele competențe improprii activității polițienești (verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători). Prin același act, s-au redus semnificativ din criteriile de angajare a personalului în Secție, astfel încât au făcut posibilă angajarea ilegală a persoanelor necalificate în această structură, inclusiv a președintelui asociației FEA, care fiind o persoană salarizată la privat, era în incompatibilitate cu această funcție ocupată în sfera publică.

În acest mod, în perioada de timp cuprinsă între iulie 2017 – septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a încasat sume necuvenite de bani, fraudând astfel bugetul public în sumă de 170.294,75 MDL, ceea ce constituie proporții mari.

Neîntemeiat, cei doi șefi din cadrul IGP, doar peste două luni de la angajare, urmărind crearea unei aparențe a activității președintelui asociației FEA în Poliție, prin abuz de serviciu, au dispus stimularea acestuia, cu acordarea înainte de termen a gradului special – „inspector-principal”, iar în februarie 2019 (prin aceleași metode ilegale) au dispus, ilegal, în ordine de stimulare, acordarea următorului grad special de „comisar”.

Totodată, fără a exercita activități polițienești, acestei persoane i-au fost acordate prin stimulări un șir de distincții departamentale, precum: premiu bănesc, grade înainte de termen, inclusiv distincțiile – Crucea „Meritul polițienesc clasa II”, Medalia „Pentru merite în combaterea criminalității clasa II” și altele.

Pentru cele incriminate, lege penală prevede pedeapsa variază de la 2 la 12 ani închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share