VIDEO // Lovitură dură pentru polițiștii care au dat cu bâta în oamenii care au protestat împotriva Guvernării PAS/Maia Sandu

Mai mulți foști șefi din poliție și Armata Națională, inclusiv foști conducători ai batalionului cu destinație specială „Fulger”, au îndemnat polițiștii „să nu execute indicațiile ilegale ale politicienilor împotriva propriilor cetățeni, care protestează”, informează IPN.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Asociației de veterani a MAI și Uniunea Veteranilor Forțelor Armate au criticat acțiunile poliției de duminica trecută împotriva protestatarilor, când sute de mascați au intervenit în forță și au distrus violent orășelul de corturi din fața Parlamentului și Președinției.

În acest context ei au anunțat că veteranii din MAI, dar și din Armata Națională, precum și foștii participanți la conflictul militar de la Nistru, vor ieși duminica viitoare la protest, pentru a se exprima poziția critică față de actuala guvernare „care a adus vremuri foarte grele”. Ofițerii în rezervă au mai evidențiat că actuala conducere a țării „vrea să bage Moldova într-un nou război”.

Precizăm că abuzurile poliției contra manifestanților pașnici, precum și modificările legislative, efectuate de Comisia pentru Situații Excepționale, la indicația expresă a președintelui Maia Sandu, care le oferă polițiștilor dreptul de a dispersa protestele la propria discreție, au fost criticate și de mai multe organizații neguvernamentale, specializate în apărarea și promovarea drepturilor omului. Printre acestea sunt Amnesy International, Asociația PromoLex, Centrul de Politici și Reforme și Ambasada Drepturilor Omului. O poziție similară au exprimat și mai mulți experți în drept internațional, inclusiv foști membri ai Comisiei de la Veneția.

De asemenea, cu un raport critic a venit și instituția Avocatului Poporului, care a constatat că, în acest fel, guvernarea PAS a comis un atentat deschis asupra drepturile fundamentale ale omului și asupra principiilor democratice, fapt ce implică riscul unei noi condamnări a Republicii Moldova la CEDO.

Total
0
Shares
Total
0
Share