(Video) Mai mult de jumate din deputații noului Parlament al RM sunt oameni noi în politică

Pe ce data va începe campania electorală pentru alegerile din 2019 în Moldova, candu pdm, partidul democrat, 24 februarie 2019

Alegerile din 24 februarie aduc oameni noi pe prima arenă politică a ţării. Mai mult de jumătate dintre deputaţii viitorului Parlament sunt la primul mandat. Cei mai mulţi vin din business, Justiţie şi Învăţământ. Dar sunt şi unii aleşi ai poporului care, în urma scrutinului, vor avea pentru prima oară în ultimii doi ani, un loc de muncă, trasmite Publika.md.

Potrivit portalului alegeri.md, dintre cei 101 parlamentari aleşi pe liste de partid şi în circumscripţiile uninominale, 62 nu au mai fost deputaţi. Cei mai mulţi sunt din partea blocului „ACUM”, intrat şi el pentru prima oară în legislativ. Din cele 26 de mandate obţinute, doar trei aparţin unor foşti parlamentari: liberal-democratul Maria Ciobanu, fostul liberal, Lilian Carp şi fostul democrat, Oazu Nantoi.
 
Mulţi dintre reprezentanţii ACUM sunt şomeri. Printre cei care, cu ajutorul votului cetăţenilor, vor obţine un loc de muncă se numără Liviu Vovc de la Platforma „DA”. Potrivit declaraţiei de avere, în ultimii doi ani, Vovc a fost şomer şi a trăit din banii soţiei şi dintr-o bursă. Colegul său de partid, Dinu Plângău, coordonator de proiecte în cadrul unui ONG, a declarat zero venituri în ultimii doi ani. Şi Inga Grigoriu, care în ultimii ani s-a remarcat prin declaraţii critice la adresa guvernării, făcute la megafon în timpul protestelor, va ajunge în Parlament. Grigoriu este licenţiată în arte dramatice şi a activat în mai multe organizaţii obşteşti. Nici liderul PPDA Andrei Năstase nu a avut în perioada 2017-2018 venituri salariale şi nici nu a achitat vreun impozit pe venit.
 
Datorită funcţiei de parlamentar, şi partenerul său de bloc electoral, Maia Sandu, va avea pentru prima dată în ultimii doi ani un salariu.
 
Şi Partidul Socialiştilor aduce nume noi pe arena politică. Din cei 35 de deputaţi, 16 sunt la primul mandat. Printre ei se numără Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în perioada 2001-2004 şi Alexandr Usatîi, fost viceprimar al municipiului Bălţi. În Parlamentul de la Chişinău va ajunge şi deputatul din Adunarea Populară a Găgăuziei, Ivanna Koksal. Potrivit portalului moldovacurată, Koksal este una dintre aleşii care au absentat cel mai des la ședințele Adunării Populare, iar pe durata mandatului său nu a înregistrat nicio inițiativă legislativă.
 
Din cei 30 de parlamentari ai PDM, 14 ajung pentru prima dată în legislativ. Cei mai mulţi însă au o experienţă politică bogată. Este cazul preşedintelui raionului Ungheni, Ludmila Guzun, şi al actualilor miniştri Monica Babuc, Nicolae Ciubuc şi Alexandru Jizdan.
 
Partidul „Şor” intră pentru prima dată în legislativ, unde va fi reprezentat de parlamentari fără experienţă. Aproape toţi sunt economişti şi jurişti. Pe lângă Ilan Şor, primar al oraşului Orhei din 2015, a câştigat un mandat de deputat şi Marina Tauber, fostă jucătoare de tenis şi actual primar al satului Jora de Mijloc. Printre viitorii deputaţi ai acestei formaţiuni se regăseşte Petru Jardan, directorul companiei care gestionează Aeroportul din Chișinău.
 
Datorită sistemului electoral mixt, au obţinut mandate de deputat pe circumscripţiile naţionale trei candidaţi independenţi. Doi dintre ei sunt la primul mandat: Ion Groza, președintele raionului Cahul şi Viorel Melnic, fost şef al Serviciului Vamal, dar şi fost viceministru al Economiei.
Total
0
Shares
Total
0
Share