(video) Maia Sandu spune că viitorul Procuror General va trebui să investigheze și posibila implicarea a Zinaidei Greceanîi în frauda bancară

Presa din SUA, E greu să-ți imaginezi să noua guvernare din Moldova va fi de lungă durată, alianta acum psrm, dodon maia sandu, sua moldova, rusia moldova, washington post, 

În timpul unei conferințe de presă, Prim-ministrul Maia Sandu a fost rugată să comenteze implicarea Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, aleasă în funcție cu voturile deputaților din PAS și Platforma DA, în frauda bancară. În raportul Kroll 1 au apărut mai multe firme off-shore ale familiei Greceanîi, care au beneficiat de credite de milioane de la BEM. În raportul Kroll 2 prezentat de Slusari, off-shorurile familiei Greceanîi au dispărut misterios.

(ProTV) – Cum comentați faptul că printre cei care figurează în raportul Kroll se numără și Zinaida Greceanîi?

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: “Acest lucru trebuie să-l califice Procuratura. În momentul În care o să avem un Procuror General investigațiile adevărate pe acest furt al miliardului vor începe și respectiv sancțiunile le vor stabili procuratura și instanțele.”

Zinaida Greceanîi se regăsește printre beneficiarii de credite neperformante de la Banca de Economii. Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că familia și apropiații acesteia au fost implicați în falimentul acestei instituții bancare. După raportul Kroll care menționează o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM, presa a scris și despre alte informații care demonstrează că și alte persoane apropiate Președintelui Parlamentului și-au făcut averi pe seama Băncii de Economii.

În anul 2008, pe când Zinaida Greceanîi era încă ministru al Finanțelor, instituție responsabilă de pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economii, Fabrica de vin din Cojușna, în consiliul de directori al căreia se afla soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 de milioane de euro si 500.000 de dolari. În 2010, fabrica a intrat în faliment. Un an mai târziu, în 2011, o companie privată, Alsvit-print, a răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, contractat de firma de la BEM, în valoare de 40 de milioane de lei. Firma Alsvit-print oficial era fondata de o companie off-shore, Handows Trading. Există însă documente oficiale care demonstrează că beneficiar al acestei companii străine este Alexei Greceanîi.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share