Politic

(video) UPDATE: Ministrul Justiției, Alexandru Tănase dezvăluie într-un briefing acțiunile prioritare privind reforma judiciară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase susține un briefing de presă cu privire la direcțiile strategice și acțiunile prioritare privind reforma judiciară. Telegraph.md transmite live conferința.

În cadrul acestui briefing, Tănase a făcut câteva concretizări în privința domeniilor în care urmează a fi făcute schimbări menționând direcțiile în care se va depune un efort deosebit

Iată acțiunile prioritate anunțate în sectorul judiciar:

– revizuirea modului în care sunt contruite căile de atac în materie proecsuală

O problemă este modul cum sunt construite căile de atac în materie procesuală – încurajează o concentrare excesivă de competență la nivelul CSJ în detrimentul celorlalte două niveluri de jurisdicție”, spune Tănase.

 – reviziuirea rolului CSJ

Vom propune o revizuire totală a abordării rolului CSJ. Se va reveni la concepția inițiatlă a reformei judiciare și de drept care a stat la baza actualei Constituții. CSJ va fi o instanță de casație cu un număr mic de judecători care ar avea cu totul alte copetențe. CSJ urmează să-și ocupe locul potrivit în sistemul de drept, ca o Curte de Casație”, a declarat ministrul.

– arestările preventive și dispariția judecătorilor de instrucție

Avem o deficiență de sistem în acest sens. Nu vreau să generalizez. Există instanțe de fond și Curți de Apel unde lucruri stau relativ bine. Ministerul va veni cu o reformă amplă a acestui sistem. Vom renunța la instituția judecătorilor de instrucție și vom institui judecători pentru drepturi și libertăți”, a precizat Tănase.

– reducerea numărului de condamnări penale

Avem un număr mare de sentințe de condamnare pronunțate în materie penală. E imposibil de schimbat această statistică, pentru că nu putem interveni peste judecători. Statistica indică că acest mecanism nu funcționează așa cum trebuie. Vom veni cu o serie de modificări. Vom institui publicitatea ședințelor la CSJ în materie penală. Este important ca persoana inculpată să participe la ședință”, a declarat oficialul.

– evaluarea performanțelor și a cunoștințelor judecătorilor

Judecătorii trebuie să se perfecționeze mereu”, opinează Alexandru Tănase.

– uniformizarea accesului la funcția de judecător

Vom promova un proiect care va uniformiza modalitățile de acces la funcția de judecător. Sistemul are la bază transparența și meritocrația. Vom elimina la maxim criteriile de rubedenie, de relații etc.

– eliberarea din funcție a judecătorilor care pică testul de integritate

Vom propova un mecanism ca eșecul la testul de integritate să fie un temei de eliberare din funcție a judecătorilor”, a menționat ministrul Justiției, precizând că Ministerul mizează „foarte mult” pe activitatea ANI. „Ministerul Justiției va sprijini prin toate mijloacele posibile activitatea ANI”, a spus el.

– reformarea hărții judiciare și specializarea judecătoriilor

Nu renunțăm la ideea reformării hărții judiciare”, afirmă Tănase. „Curtea de apel Chișnău judecă către 45% de dosare din țară, este mult mai aglomerată. Vom vedea în ce măsură vom schimba competențele jurisdicției care sunt stabilite prin actuala hartă judiciară, ca să asigurăm o proporționalitate obiectivă. Judecătoria Chișinău concentrează aproape jumătate din cazurile din prima instanță din țară. A fost creată cu un personal de peste 500 de oameni, fără existența unor premize logistice adecvate. Vom folosi această situație pentru a atinge două obiective. Vom opta pe ideea specializării în Judecătoria Chișinău”, a declarat mnistrul Justiției.

Suntem pe punctul de finalizare a unui proiect ambițios – finalizarea sediului Judecătoriei Buiucani. E un proiect foart interesant și sper în câteva luni să putem să amplasăm acolo judecătorii. E un proiect în care Guvernul a investit mulți bani. Astfel vom schimba situația în care se înfăptuiește justiția, și axându-ne pe specializare vom îmbunătăți calitatea actului justiției. și a procesului judiciar.

Reformarea hărții judiciare nu are doar scop de reducere a cheltuielilor. Scopul cheie a fost creșterea calității actului justiției și procesului judiciar. Sperăm până la finele anului să declanșăm judecarea cauzelor pe specialitate, pe secțiuni în funcție de natura cauzei”, a spus Tănase.

– majorarea alocațiilor bugetare pentru Justiție

Ne vom strădui să avem alocații bugetare pentru Justiție. Cât de complicată nu ar fi situația în țară, o justiție subfinanțată e o justiție slabă. Cineva spunea că o justiție ieftină ne costă scump. Cred că avem rezerve pentru a finanța și mai bine domeniul Justiției”, a spus Alexandru Tănase, menționând că își dorește ca alocațiile pentru acest domeniu să crească progresiv.

– responsabilizarea judecătorilor

Un alt aspect este responsabilizarea judecătorilor. Guvernul nu-și propune campanii de epurare a judecătorilor sau exercitarea de presiuni asupra judecătorilor. Dar ne propunem să avem acele criterii standarde de integritate. Vom institui un meanism eficient de responabilizare a judecătorilor. Aceasta se prevede și în memorandului de macrofinanțare semnat între R. Moldova și UE. Datorită implementării greșite și neimplementării, Guvernul RM a ratat acea finanțare de 38 milioane de euro.

 funcționarea independență a Inspecției Judiciare

Funcționarea Inspecției Judiciare (IJ) e un subiect discutat pe larg. Vom opta pentru consolidarea Inspecției Judiciare. Vom opta pentru autonomizarea IJ, ca să aibă o marjă mult mai mare de acțiune pentru a examina acele plngeri, cazuri, dosare, pe care le au în competență. Vom atrage o atenție deosebită persoanelor care vor fi angajate în funcții la IJ. Vom face ca să fie angajate persoane care au o marja foarte mare de independență față de Ministerul Justiției și judecători. Ca să nu fie cazuri ca problemele cu care se confruntă Justiția să fie trecute sub preș”, a spus Tănase.

loading...

Comments are closed.