Mișcarea Populară Antimafie a pledat permanent pentru unirea forțelor unioniste într-un efort comun împotriva proiectelor anti-unioniste: pro-ruse sau clientelare, acoperite, în cele mai dese cazuri, cu slogane europene sau declarații favorabile apropierii de România.
De treizeci de ani, Mișcarea unionistă este ostaticul unui proiect moldovenesc deficitar din care profită, direct sau prin ricoșeu, fie forțele nostalgice după fosta URSS, fie coloana a cincea a Federației Ruse coruptă și criminalizată, dar deghizată iscusit în mișcare pro-europeană. Partidele unioniste, din cauza lipsei unui concept modern ancorat puternic în realitățile și provocările lumii occidentale, în toată perioada de la Declarația de independență și până astăzi, au fost „rezerva de aur” a proiectelor moldovenești, modelate europenește, dar întotdeauna cu un pronunțat și evident conținut mafiot. Ultimii zece ani reprezintă perioada de împotmolire și compromitere definitivă a proiectului unionist post-independență din Republica Moldova. Concubinajul la guvernare, toleranța în raport cu fenomenul corupției și complicitatea cu grupările mafiote ale lui Vlad Plaghotniuc și Vlad Filat, dar și cu partidele emergente ale acestora – Platforma DA și PAS, au adus Mișcarea Unionistă în faliment. Alegerile prezidențiale, parlamentare și locale în Municipiul Chișinău sunt o dovadă incontestabilă a acestei aserțiuni.
Forțele unioniste au șansa să devină eficiente în realizarea idealului unirii doar dacă trec prin următoarele etape de “schimbare la față”:
- Un proces de conștiință și lustrație publică a principalilor Protagoniști ai procesului de mafiotizare a partidelor și a organizațiilor neguvernamentale unioniste.
- Depășirea condiției de „victimă eternă” a ocupației sovietice și a complexului de minoritate etnică în sânul unei majorități naționale.
- Redefinirea conceptului unionist și a perspectivei de integrare occidentală a Republicii Moldova.
O șansă bună pentru o asemenea „schimbare la față” a Mișcării unioniste ar putea fi anul electoral 2020 pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova și pentru cele Parlamentare din Romania. Unioniștii au nevoie de un singur candidat pentru turul întâi al alegerilor Prezidențiale din Republica Moldova și de un efort comun pentru candidații unioniști de pe listele partidelor politice la Alegerile Parlamentare din România.
Unioniștii pot identifica un candidat capabil să învingă candidatul „de dreapta” al forțelor de conjunctură pro-europeană, în primul tur. Candidatul unionist este singurul care poate învinge candidatul forțelor „de stânga” pro-ruse din Republica Moldova.
Din perspectiva situației la zi, în turul doi al alegerilor prezidențiale din anul acesta, se vor confrunta candidatul forțelor pro-ruse, Igor Dodon și candidatul proeuropean, Maia Sandu. Această formulă de confruntare este favorabilă socialiștilor și îi garantează lui Dodon un al doilea mandat.
În 2016, Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale în condiții de avantaj maxim pentru forțele considerate de dreapta în Republica Moldova:
- Liderii proeuropeni erau identificați cu lupta anti-oligarhică, iar Dodon era perceput ca un aliat al lui Vladimir Plahotniuc. Astăzi, Plahotniuc este învins, iar Dodon, alături de Maia Sandu, este privit ca parte a victoriei asupra lui.
- Atunci, Maia Sandu avea imaginea unui lider care știe cum să guverneze. Astăzi, după o guvernare scurtă, dar controversată cu socialiștii și un act de abdicare făcut cu ușurință, Maia Sandu este percepută ca o persoană fără abilități politice.
- Electoratul unionist o percepea pe Maia Sandu ca fiind unionistă, acum este văzută ca o oportunistă care acționează conjunctural și în funcție de interes politic.
Dacă situația rămâne aceiași până la alegeri, Maia Sandu ajunge ușor în turul doi, iar Dodon devine garantat Președinte pentru un al doilea mandat. Situația din municipiul Chișinău se poate repeta la alegerile prezidențiale, iar unioniștii vor deveni iarăși masă de manevră într-un joc perfid al forțelor anti-unioniste.
Există o singură posibilitate de a răsturna un asemenea scenariu – identificarea unui candidat unionist, capabil să o învingă pe Maia Sandu în primul tur. Este o sarcină grea să putem trece un candidat unionist în turul doi, dar odată îndeplinită această sarcină, Dodon nu va mai fi Președinte al Republicii Moldova. Doar un candidat unionist poate să-l învingă pe Dodon în turul doi, iar acest fapt poate pune începuturile redefinirii și reclădirii unionismului în Republica Moldova.
Pentru realizarea acestui obiectiv, Mișcarea Populară Antimafie propune partidelor unioniste:
- Să-și retragă declarațiile de intenții privind participarea în prezidențiale cu un candidat propriu.
- Să-și retragă din prim-planul străduințelor de unificare a forțelor unioniste liderii de partid și candidații imediat perdanți ai ultimii campanii electorale pentru Primar al Municipiului Chișinău.
Dorin Chirtoacă, Octavian Tîcu, Valeriu Munteanu, Vladimir Țurcanu au respins din start inițiativa noastră de identificare a unui candidat comun pentru funcția de Primar al Capitalei, iar după ce au adus multe și pertinente argumente de ce nu trebuie votat Năstase, în turul doi, l-au sprijinit. Acest comportament a ținut electoratul unionist departe de urnele de vot și l-au favorizat pe candidatul socialiștilor.
Noi, Mișcarea Populară Antimafie, avem câteva elaborări pentru masa de negocieri:
Proiect de redefinire a Conceptului Unionist;
Proiect de profil al viitorului candidat al Forțelor unioniste pentru alegerile Prezidențiale din Republica Moldova;
Proiect de colaborare cu partidele politice din România pentru alegerile Parlamentare din 2020.
Vom fi bucuroși dacă partidele unioniste vor lua act de această Declarație și își vor desemna negociatori credibili și dezinteresați până la data de 19 ianuarie urmând ca pe data de 21 ianuarie să ne întâlnim la o primă rundă de negocieri. Daniela Bodrug, prim-vicepreședinte al MPA, are toate împuternicirile de a participa și de a negocia, în numele Mișcării, consolidarea forțelor unioniste într-un efort comun pentru Alegerile Prezidențiale din Republica Moldova și pentru cele Parlamentare din România.
Ne adresăm Partidelor PUN și PL, respectiv lui Țîcu Octavian și Chirtoacă Dorin, să înceteze războiul dintre ei, să înceteze vânatul de unioniști pentru tabăra lor electorală. Cel mai bun lucru care ar putea să-l întreprindă ei, pentru moment, este să facă un pas înapoi. Ne adresăm, de asemenea, membrilor acestor partide să acționeze în vederea desemnării unor negociatori cu spirit de conlucrare, capabili la cedări și compromisuri.
Nici una dintre inițiativele, concluziile sau propunerile noastre nu are caracter ultimativ, noi rămânem deschiși pentru toate inițiativele judicioase și rezonabile care pot contribui la unirea Forțelor unioniste.