VIDEO // Modificările operate de PAS la legislația privind Guvernul sunt anticonstituționale și periculoase pentru transparența și democrația din Moldova, acuză PDCM

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și-a exprimat nemulțumirea față de recentele modificări aduse de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la Legea cu privire la Guvern și la Regulamentul Guvernului, considerându-le anticonstituționale și periculoase pentru transparența și democrația din Republica Moldova.

Vicepreședintele PDCM, Iurie Mărgineanu, a declarat că modificările operate la 16 mai 2024 de către PAS permit Executivului să decidă unilateral care acte necesită să fie adoptate prin procedură standard (hotărâri de guvern, ordonanțe și dispoziții) și care pot fi adoptate prin decizii protocolare, ocolind astfel procesul obișnuit de transparență și control constituțional.

Potrivit lui Mărgineanu, Guvernul a utilizat deja aceste prevederi pentru a modifica, la 26 iunie 2024, Regulamentul Guvernului, permițând adoptarea unor acte importante fără a urma procedura standard. Printre aceste acte se numără documentele de poziție națională în negocierile cu Uniunea Europeană, inițiativele legislative ale guvernului, avizele asupra inițiativelor legislative, actele procedurale în cauzele de la CEDO și rapoartele de activitate ale ministerelor.

„Pentru aceste categorii de documente, nu se va respecta procesul de transparență obișnuit, nu se vor examina în ședințe deschise, iar aceste decizii nu vor putea fi atacate la Curtea Constituțională”, a subliniat Mărgineanu.

PDCM acuză Guvernul de faptul că a aprobat deja, prin această modalitate, o decizie protocolară referitoare la poziția generală a Republicii Moldova la prima conferință interguvernamentală RM-UE, precum și modificarea Legii cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, instituind amenzi pentru neinstalarea echipamentelor de plată cu cardul, fără consultarea mediului de afaceri. La fel, a fost adoptat și un aviz privind modificarea Legii privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice.

Ion Chicu, președintele PDCM, susține că aceste modificări afectează nu doar ordinea constituțională, ci și interesele cetățenilor, având în vedere că multe hotărâri vor fi adoptate netransparent, fără ca părțile interesate să fie informate și fără ca proiectele de acte să fie supuse consultărilor publice.

Partidul susține contestarea acestor modificări la Curtea Constituțională și anunță că juriștii săi sunt pregătiți să ofere suportul necesar pentru această acțiune.

Ieri, așa cum s-a promis, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, s-a adresat la Curtea Constituțională cu două sesizări privind controlul constituționalității amendamentelor scandaloase la Legea Guvernului și la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Amendamentele la Legea Guvernului, adoptate de majoritatea parlamentară PAS în două lecturi, permit puterii executive să adopte hotărâri protocolare, ceea ce nu este prevăzut în Constituția Republicii Moldova. Astfel, Guvernul a obținut dreptul de a aproba decizii importante în regim secret, fără dezbateri publice și fără publicarea lor oficială, încălcând principiul transparenței.

Autorii acestor amendamente sunt deputații PAS, și nu Guvernul, ceea ce constituie de asemenea o încălcare a procedurii, a subliniat deputatul. Potrivit lui Vlad Bătrîncea, proiectul a fost inregistrat în Parlament fără a avea dezbateri și expertiza anticorupție.

A doua sesizare către Curtea Constituțională vizează amendamentele la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Este vorba despre inițiativa Guvernului, la baza căreia se află anume această decizie protocolară, adoptată în regim secret, fără dezbateri publice și consultări la nivel parlamentar, a menționat liderul fracțiunii BCS. Aceste amendamente la lege nici nu au fost publicate în „Monitorul Oficial”.

“Legea adoptată este o dovadă de protecționism față de un agent economic, fapt ce trebuie examinat de Curtea Constituțională”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului. Potrivit acestuia, documentul creează o mare amenințare pentru întreprinderile de stat, care fac parte din patrimoniul național, deoarece din Lista întreprinderilor nepasibile privatizării au fost excluse, în regim secret, mai multe obiecte de nivel strategic.

Vlad Bătrîncea a atras atenția asupra faptului că, în urma modificărilor aduse acestor două legi, Guvernul a obținut instrumente suplimentare pentru gestionarea stării de urgență, care permit adoptarea de decizii protocolare fără dezbateri publice și fără a fi publicate oficial, ceea ce contravine Constituției Republicii Moldova. Vicepreședintele Parlamentului și-a exprimat încrederea că aceste amendamente scandaloase vor fi anulate după ce vor fi declarate neconstituționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share