Alte știri

(Video) „Moldovean ca mine nu-i…”: Povestea tânărului din Congo, stabilit la Pepeni – Sîngerei, unde lucrează profesor

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Moldovean ca mine nu-i”, este convins Serge Mangole în filmul documentar cu aceeași denumire, peliculă ce îi deapănă povestea de viață – refugiat din Congo, stabilit la Pepeni, raionul Sângerei, unde lucrează profesor, s-a căsătorit cu o tânără din localitate și au împreună doi copii, scrie ziarulnational.md.

Premiera filmului, realizat de Studioul „TeleFilm Chișinău”, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău, a avut loc recent chiar în satul „moldoveanului” de culoare, iar sala liceului a fost arhiplină.
 

Serge a ajuns în R. Moldova în iarna anului 2004, a învățat aici la universitate și lucrează profesor de informtatică și educație fizică în școala din Pepeni, antrenând totodată și echipa de fotbal din sat. Pe lângă asta, congolezul-moldovean îngrijește de un vecin invalid rămas singur, și-a construit o casă, a săpat o fântână și… a sădit mai mulți copaci la Pepeni, semn că a prins rădăcini puternice în acest sat.

„Filmul documentar este despre un consătean de-al nostru. Cu toții îl știm – este un om extraordinar, are foarte mari succese. Pot să-l dau exemplu la toți – ne-a învâțat în câțiva ani limba, ne respectă, are șapte ani de-acasă și este o mândrie pentru satul nostru”, a declarat la eveniment primarul de Pepeni, Oleg Rotaru.

Sătenii din Pepeni au ajuns să-l perceapă ca fiind unul de-al lor, iar culoarea pielii lui nu mai constituie un impediment în comunicarea lor.
 
„Mă mândresc că am reușit să susținem acest proiect de valoare. Ambasada SUA crede că filmul este o modalitate de a aduce istoriile oamenilor către public, istoriile care sunt acea parte care ne unește. Migrația este una dintre temele importante pentru Moldova, și Europa în general, despre care trebuie să vorbim. Istoria lui Serge pe care voi l-ați acceptat trebuie s-o cunoască cât mai multă lume”, a declarat Timothy O’connor de la Ambasada SUA la premiera filmului „Moldovean ca mine nu-i…”.
 
Menționăm că filmul este semnat de Mircea Surdu, directorul Studioului „TeleFilm Chișinău” al Companiei „Teleradio Moldova”.
loading...

Comments are closed.