VIDEO // Natalia Morari denunță ceea ce consideră propagandă în stil Goebbels în școlile din Republica Moldova

Candidatul la președinția Republicii Moldova, Natalia Morari, a vorbit cu privire la acțiunile guvernării actuale, pe care le-a comparat cu metodele folosite de ministrul nazist al propagandei, Joseph Goebbels. Morari a subliniat că, în opinia sa, acțiunile guvernului PAS, sub conducerea Maiei Sandu, nu doar că se apropie de propagandă, ci intră în zona manipulării și războiului informațional îndreptat împotriva propriilor cetățeni.

„Dacă până nu demult ni se tot vorbea de propagandă rusească și război hibrid, ceea ce fac actualii este la fel o propagandă dură și război hibrid, doar că împotriva propriilor cetățeni. Ăștia sunt într-atât de disperați, că deja încearcă să spele și creierii copiilor,” a declarat Morari. Ea a criticat vehement campania „Ambasadorii Referendumului”, despre care afirmă că are loc în instituțiile de învățământ, acuzând guvernul de tentative de influențare a tinerilor în contextul referendumului și al alegerilor prezidențiale.

Natalia Morari a adus în discuție o înregistrare publicată de bloggerul Eugeniu Luchianiuc, în care o „ambasadoare a Referendumului” le explică elevilor dintr-un liceu din Chișinău scenarii alarmiste legate de rezultatele posibile ale alegerilor. „Citat încheiat. Deci, elevilor! Din clasa a 8-a!”, a spus Morari, exprimându-și indignarea față de implicarea elevilor în discursurile politice.

Natalia Morari a reamintit publicului despre o inițiativă lansată anterior de Președinție și Ministerul Educației, prin care „Ambasadorii Referendumului” au fost invitați în școli și universități pentru a promova campania legată de referendum. Ea a subliniat că niciun cadru didactic nu s-a opus, sugerând că frica de represalii a fost un factor determinant în tăcerea lor: „Nimeni nu a îndrăznit să se opună, pentru că nimeni nu vrea să rămână șomer.”

Candidata la președinție a continuat cu o critică adusă modului în care aceste acțiuni au fost trecute sub tăcere de majoritatea instituțiilor media și organizațiilor neguvernamentale. Ea consideră că o parte a societății civile și a presei promovează narativele guvernării fără a lua o poziție critică. „Cam câte instituții de presă, poreclite libere și independente, credeți că au dat această știre pe post? Corect – niciuna! Cam câte ONG-uri credeți voi că au luat atitudine? Logic că nici o organizație.”

Pe de altă parte, Morari a făcut o paralelă între acțiunile actualei guvernări și inițiative ipotetice ale fostului președinte Igor Dodon. Ea a argumentat că, dacă Dodon ar fi lansat o campanie similară, reacțiile ar fi fost mult mai dure și protestele masive: „Sunt gata să pariez că doamna Sandu de atunci, nu cea de azi, ar ieși cu protestele în fața președinției.” Ea a acuzat dublul standard, susținând că Maia Sandu și echipa sa folosesc aceleași metode criticate anterior la alți lideri politici.

Un alt punct adus în discuție de Natalia Morari este legat de soarta unei profesoare care ar fi făcut propagandă rusă într-un liceu, subliniind că aceasta a fost sancționată rapid, spre deosebire de o altă profesoară care ar fi promovat campania „Ambasadorilor Referendumului” fără consecințe. „Profesoara ce făcea propagandă galbenă la liceul ‘Vasile Vasilache’, ce va face? Va fi netezită pe cap de conducere și urmează a fi promovată?”

În final, Morari a subliniat că astfel de acțiuni sunt nu doar ilegale, ci contrare normelor democratice promovate de Uniunea Europeană, în care Republica Moldova își dorește să adere. Ea a cerut guvernului și președintei să înțeleagă că orice început politic are și un sfârșit, sugerând că, indiferent de rezultatul alegerilor, „mai devreme sau mai târziu oricum o veți sfârși politic. Și nu doar politic, ci și prost de tot, dar absolut de tot.”

Total
0
Shares
Total
0
Share