Candidatul la alegerile prezidențiale din octombrie 2024, Natalia Morari, a ridicat semne de întrebare cu privire la recentele acuzații de spionaj care vizează un funcționar din cadrul Parlamentului și un polițist de frontieră.
„O nouă săptămână, un nou spion. Sau chiar doi. SIS și nu doar au luat pe sus un funcționar din cadrul Parlamentului, șef al Direcției Juridice, care activează în Legislativ din anul 1992, fiind acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Și un polițist de frontieră la fel a fost reținut,” a declarat Morari, întrebându-se retoric dacă nu cumva aceasta este noua metodă de a distrage atenția de la lipsa de rezultate.
Criticând modul în care SIS a gestionat situația, Morari a remarcat ironic: „SIS-ul a dat pe post video și foto cum funcționarul din Parlament s-ar fi văzut cu angajatul Ambasadei rusești, deci ca de obicei – spionaj și trădare de patrie.”
Morari și-a exprimat scepticismul față de aceste acuzații, amintind de alte cazuri similare din trecut: „Nu vă supărați că vorbim în zeflemea, doar că nu e nimic nou. Ba era vorba de niște antene, ba un fost șef al statului Major al Armatei Naționale a fost la fel acuzat de toate acestea, iar acum omul umblă și se roagă cel puțin să fie audiat de către procurori. De aceea nouă ni se pare cel puțin stranie treaba asta.”
Candidatul a subliniat și necesitatea probelor concrete, amintind de declarațiile președintei Maia Sandu: „Vorba dnei Sandu când vine vorba de oamenii ei – noi vrem probe, dați-ne probe, probe, probe, probe. Corect dna Sandu? Sau probele sunt necesare doar când e vizat Spînu, Tatiana Răducanu, Vasiloi, Grosu, Recean și alții ca ei?”
Natalia Morari a pus sub semnul întrebării competența actualei conduceri, sugerând că atunci când nu sunt rezultate, se inventează spioni.