(video) National Geographic: Record mondial și un brand de țară – pivnițele de la Mileștii Mici!

National Geographic Travel, Milestii Mici, vinarie, Moldova, Republica Moldova, presa internationala

Republica Moldova a ajuns din nou în vizorul presei internaționale! De această dată, prestigioasa publicație National Geographic TRAVEL a realizat un frumos articol despre beciurile de la Mileștii Mici. “Record mondial și un brand de țară: pivnițele de la Mileștii Mici”, așa se intitulează articolul semnat de National Geographic Travel. Pe timpuri, localnicii de aici obișnuiau ca, în grotele rămase după ce se extragea calcarul, să-și facă beciuri. Dar după ce mecanizarea și-a spus cuvântul, s-a făcut aici o imensă carieră subterană. Din calcarele de la Milești s-a înălțat o parte din actualul Chișinău, în timp ce în masiv a rămas un adevarat oraș subpământean, de peste 200 de kilometri de galerii. În continuare, Telegraph Moldova a tradus pentru dumneavoastră întreg materialul semnat de National Geographic Travel despre Mileștii Mici.

Începand din 1968, în microclimatul constant sunt păstrate vinurile. Gonim cu mașina pe bulevarde și străzi denumite Riesling, Merlot, Cabernet, Aligote. De-o parte și de alta, șiruri nesfârșite de butoaie. Frumoasa Tatiana, ghida noastră, ne conduce prin galeriile ticsite de firide, unde, sub straturi de mucegai și pânze de păianjen, se păstrează vinurile de colecție.

“Astea sunt cele din care regina Angliei comandă în fiecare an 900 de sticle… aici e Cabernetul care îi plăcea lui Jimmy Carter… din acest soi au ciocnit un pahar Băsescu și Voronin… uite un Purcări de 1.000 de euro sticla…” – se laudă Tatiana, vorbind deodată în engleză, română și rusă, toate cu buchet moldovenesc. (Mă conving încă o dată că moldoveneasca nu este de fapt o limbă, ci o savoare!)

Cu 1,5 milioane de sticle, pivnițele de la Milești au intrat in Cartea Recordurilor. O ediție specială Guiness Book, cu nominalizarea, stă la loc de cinste în sala de protocol a pivnit elor. Orașul subteran are doar 300 de locuitori, dar ei produc cât o uzină. De altfel, vinurile au fost mereu unul dintre principalele produse de export ale republicii.

“Fiecare a patra sticlă care era băută în Uniunea Sovietică provenea din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească” – ne spune Tatiana.

Viaceslav Purcic, cercetător științific, care a făcut armata pe un submarin purtător de rachete termonucleare de tip Akula, ne povestea cum Ciugaiul, vinul negru și dulce, alină traiul camarazilor din echipaj în timpul lungilor claustrări subacvatice. Pe atunci, viile țării se întindeau pe 330.000 de hectare.

Dar în 1986, Mihail Gorbaciov a declarat război beției în Uniune. Prohibiția lui Gorbaciov a înjumătățit viile Moldovei; în loc de vin, moldovenii au exportat în acel an 20 de milioane de sticle cu suc de struguri. Tradițional, moldovenii au fost exclusiv băutori de vin. La sărbători, la țară, nu se bea altceva.

Astăzi, numai podgoriile Purcari au peste 500 de magazine în Moldova și în alte țări. Dar au proliferat și specialiștii în contrafaceri, cu sloganul: “Noi facem bani, nu vin.” Aparent din acest motiv, din 2003 Rusia a sistat importurile de vin moldovenesc. Dar mulți cred că este încă una din șicanele prin care rușii pedepsesc ereziile moldovenilor.

Milestii Mici nu reprezintă singurul superlativ subpământean al Republicii Moldova. În topurile speologice mondiale figurează Peștera Emil Racoviță, de lângă localitatea Criva, a treia peșteră din lume dezvoltată în gipsuri. Povestea e, în felul ei, plină de tâlc. Descoperit și explorat de speologi ruși și ucraineni prin anii ’70, care l-au botezat Zoluska (adică Cenușăreasa, după culoarea cenușie a rocilor), complicatul labirint de galerii a ajuns la o lungime de 90 km.

Total
0
Shares
Total
0
Share