Alte știri

(video) Nicolae Sulac ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marele maestrul Nicolae Sulac ar fi împlinit astăzi 83 de ani.

Nicolae Sulac s-a născut pe 9 septembrie 1936, în satul Sadâc, raionul Cahul.

De-a lungul carierei sale interpretul a cântat șlagărele „Ce frumos mai cânta cucul”, „Tinerețe-tinerețe”, „Foaie verde magheran”, „Când tata va veni”, „Floarea lui Sulac”, doinele „Miorița” și „Doina de jale”, „În pădurea de la Prut” și altele.

Activitatea sa artistică a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și anume în cadrul capelei corale „Doina” (din 1959). În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului „Fluieraș”, ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului „Lăutarii”.

Nicolae Sulac este laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992).

În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare.

Nicolae Sulac a interpretat piese exclusiv în limba română fiind aplaudat de fiecare dată de către toată sala, chiar și de cei ce nu cunoșteau limba română.

Spre sfârșitul vieții Sulac a dorit să se stabilească la Iași, oraș care îi plăcea mult și unde obișnuia să se întâlnească cu prietenii.

A decedat la Chișinău, în 2003, în urma unui atac cerebral și a fost înmormântat în Cimitirul Central din Chișinău. La 9 octombrie 2004, în cadrul Cimitirului Central a fost inaugurat un bust al său.

În 2007, postum, a apărut pe piață albumul „La o margine de drum” a lui Nicolae Sulac.

Fiica sa, Doina Sulac, la fel este interpretă.

Maestrul a decedat la Chişinău, pe 8 aprilie 2003 şi este înmormântat în cimitirul din strada Armenească din Chişinău.

loading...

Comments are closed.