VIDEO // Noi membri ai unei grupări infracționale specializate în comercializarea drogurilor, reținuți de polițiști

La începutul anului 2017, ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri ai INI, au destructurat o grupare infracțională compusă din 14 membri specializată în prepararea și realizarea drogurilor etnobotanice cunoscute sub denumirea de ”SPICE”, care acționau mai mult pe teritoriul municipiului Chișinău, în apropiere de instituțiile de învățământ. Atunci, de la domiciliile suspecților au fost ridicate droguri în valoare de peste cinci milioane de lei, toți membrii grupării fiind plasați în arest, iar cauza penală în privința acestora, expediată în instanța de judecată. La expirarea termenului de un an de arest, aceștia au fost eliberați, fiind cercetați în continuare în stare de libertate, nefiind pronunțată încă o decizie pe caz.

https://telegraph.md/maia-sandu-s-a-razgandit-vrea-inaugurare-cu-fast-la-care-sa-participe-peste-150-de-persoane/

Astfel, liderii grupării, doi bărbați cu vârsta de 27 și 28 ani, originari și domiciliați în municipiul Chișinău, aflați în libertate, la începutul anului 2020, au creat o nouă grupare, racolând membri în calitate de curieri pentru transportarea și plasarea în ascunzișuri a drogurilor, eliminând contactul fizic între ei pentru a nu fi deconspirați de organele de drept.

Totodată, a fost creat un magazin virtual de realizare a drogurilor, având peste 2000 de urmăritori (potențiali clienți). Drogurile erau produse în municipiul Chișinău, într-un garaj închiriat pe numele unei terțe persoane, ulterior plasate în ascunzișuri pentru a fi preluate de curieri. La rândul lor, curierii erau responsabili de sortare după cantitate, plasarea în ascunzișuri a fiecărei doze/cantități, transmiterea unui raport liderului grupării prin aplicația Telegram cu privire la locațiile unde au fost plasate acestea. Consumatorii achitau pentru cantitatea solicitată prin intermediul portmoneelor electronice de plată sau transferau pe un anumit card bancar, care la fel aparținea unei terțe persoane, ulterior primea locația de unde ridica drogul, astfel era evitat contactul fizic între membrii grupării și consumatori.

În cadrul investigațiilor, ofițerii Direcției investigații infracțiuni legate de droguri ai Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în conlucrare cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală, sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii PCCOCS, au stabilit că, pe parcursul anului 2020 membrii grupării au încasat venituri de peste 2,5 milioane lei în urma realizării drogurilor.

La 3 decembrie 2020, fiind cunoscut faptul că liderii grupării au preparat o nouă cantitate de droguri și urmau să o transmită curierilor, poliția a organizat o ambuscadă și i-au reținut în flagrant. Acțiunile de reținere au fost desfășurate cu suportul angajaților BPDS „Fulger” al IGP.

În urma percheziției automobilului cu care se deplasau, pe bancheta din spate au fost depistate și ridicate 13 sacoșe cu etnobotanice, iar în garajul care era amenajat ca laborator au fost depistați 2 saci a câte 50 kg în care se afla materie primă pentru prepararea etnobotanicelor, precum și 100 grame de substanță psihotropă concentrată care în amestec cu alte substanțe chimice urmau a fi aplicate pe materia primă pentru producerea etnobotanicelor.

Din cantitatea de materie primă și precursori depistate de poliție, liderii urmau să producă etnobotanice în valoare de peste un milion de lei. La fel, au fost ridicate două automobile BMW, care erau folosite în activitatea ilegală, prețul de piață al acestora fiind estimat la peste 22 000 de euro.

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru ”Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar liderii grupării au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Potrivit legii penale, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share