Astăzi, 03 octombrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 181/3, art. 243 Cod penal). În cadrul perchezițiilor realizate au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală.
Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea ”Nu” la Referendum.
Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din:
-130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ”PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45 000 lei.
-1927 președinți de sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.
-peste 50 000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.
- peste 70 000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea ”Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 – 1800 lei.
Organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.