VIDEO // Noua licitație de la AIC este organizată cu aceeași carență pe care a explicat-o anterior Andrei Spînu

Aeroportul Internațional Chișinău se află în mijlocul unei controverse legate de licitația pentru spațiile comerciale, după ce Vlad Bilețchi a solicitat Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție să investigheze modul în care se desfășoară licitația. Bilețchi susține că autoritățile au modificat pe ascuns caietul de sarcini pentru a favoriza anumite companii, scrie bani.md

Anterior, caietul de sarcini era realizat cu reguli dezavantajoase pentru alți investitori, favorizând doar compania Lagardere. Conform declarațiilor lui Bilețchi, pe 12 iunie, condițiile de participare au fost din nou schimbate în mod secret, astfel încât să permită și altor companii să participe. În special, cerințele pentru companiile de travel retail și catering au fost modificate, eliminându-se obligativitatea de a avea experiență în catering pentru a putea vinde cu amănuntul.

„Avem a treia licitație la aeroport și al patrulea caiet de sarcini modificat. Licitația trebuie să aibă loc între 1 iunie și 24 iunie. Companiile interesate au primit un formular în limba engleză cu condiții incorecte, menite să descurajeze participarea lor. Pe 12 iunie, cerințele au fost modificate și acea cerință specifică a fost exclusă”, a declarat Bilețchi.

Într-un răspuns pentru BANI.MD, serviciul de presă al Aeroportului Internațional Chișinău a susținut că nu au fost modificate condițiile de participare la licitație și că e o eroare tehnică la traducerea în limba engleză.

Aceasta este a treia licitație publică inițiată de Aeroportul Internațional Chișinău pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Licitațiile anterioare au eșuat, ultima dată în luna aprilie, când doar compania Lagardere a participat.

După anularea primei licitații, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a declarat că dacă va participa doar o singură companie, aceasta ar putea fi declarată câștigătoare. Prima licitație a fost anulată din cauza numărului insuficient de participanți, iar a doua licitație a fost prelungită de Agenția Proprietății Publice după ce doar o companie s-a înscris.

Anterior, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii, a explicat că prima licitație a fost anulată inclusiv din motivul că documentația nu a fost tradusă în limba engleză. În prezent, faptul că noul caiet de sarcini a fost tradus în așa fel încât condițiile expuse în limba engleză să avantajeze exclusiv Lagardere ar trebui să se considere o carență similară, respectiv decizia privind întreruperea licitației ar trebui să fie aceeași.

„S-a constatat că acel caiet de sarcini nu a fost tradus în limba engleză, chiar dacă expres s-a solicitat de la APP traducerea lui în limba engleză. S-a remarcat un pic mai devreme, dar am așteptat să se încheie procedura și abia apoi am luat o decizie”, explica Andrei Spînu.

Total
0
Shares
Total
0
Share