Una dintre cele mai mari companii din lume producătoare de sisteme electronice de frânare şi anvelope ar putea crea în Moldova cel puţin cinci mii de locuri de muncă. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici în cadrul unui interviu realizat pentru PRIME TV de Alexei Lungu.
Alexei Lungu: Dle ministru, mă bucur să vă revăd. Suntem la linia de producere a unui mare investitor, venit în Republica Moldova. Mai vin şi alţii?
Chiril Gaburici: Bună ziua! Desigur că vin şi alţii, dar eu astăzi în discuţii cu doamna directoarea m-am bucurat să au că ei au şi alte comenzi, sunt şi alţi constructori de maşini care apelează la companii care deja sunt instalate la noi. Apelează şi dau comandă de produse noi. Ei ne văd pe noi ca o ţară atractivă pentru astfel de produse.
Alexei Lungu: Sunteţi mulţumit de fluxul de investitori care au venit în Republica Moldova? În România unii îşi închid liniile de producere şi le aduc aici.
Chiril Gaburici: Sau unii se extind. Eu am avut o discuţie foarte bună în România cu cei de la Continental. Ei produc foarte multe piese pentru automobile şi ei se gândesc şi noi discutam despre posibilitatea de a deschide o linie de producere de circa 5.000 de locuri de muncă. Ce ţine de compania unde ne aflăm, este în proces de recrutare atât în Chişinău, dar şi la Comrat. Sunt în continuă recrutare ceea ce înseamnă că se extind. Au semnat recent un contract nou şi pornesc o nouă linie de producere aici.
Noi am pornit anumite procese ireversibile. Am pornit să prezentăm ţara noastră bună de învesti pentru mai multe companii, pentru mai mulţi jucători de pe piaţa internaţională. Ei sunt interesaţi şi sunt în proces de clarificare a tuturor întrebărilor astfel încât să înceapă activitatea. Asta înseamnă că nu se vor opri. A fost făcută o mare parte din lucru. Noi am ajuns la cifra de aproape 400 de milioane în zonele economice libere. Avem 14 mii de locuri de muncă în zeluri. La sudul republicii avem o fabrică care are nevoie de 1.500 de locuri de muncă. Lucrăm pentru extinderea şi ZEL Bălţi pentru a crea alte linii de producere.
Alexei Lungu: Dle ministru, cum aţi caracteriza acest mandat de ministru şi care ar fi marelre regret?
Chiril Gaburici: L-aş caracteriza ca pe un mandat cu foarte multe provocări cu foarte multă muncă. Dar a fost o perioadă în care am reuşi foarte multe realizări. Avem realizăr pe foarte multe domenii. Şi mă bucur că am reuşt să depunem efortul necesar. Am avut o listă de priorităţi. Ce ţine de regrete. Îmi pare rău că nu am reuşit să facem mai multe în domeniul transporturilor. Este un domeniu problematic, dar ştim ce trebuie de făcut şi urmează să facem. Un alt regret, îmi pare rău că nu sunt mai multe ore într-o zi de lucru pentru a reuşi mai multe.
Alexei Lungu: Dvs ştiţi cel mai bine cum e să fii şi în business, dar şi în aparatul birocratic. V-aţi mai dori un mandat de ministru?
Chiril Gaburici: Îmi place să muncesc şi încerc să fac muncă acolo unde este nevoie. Aş face faţă în orice poziţie unde ştiu clar ce am de făcut. Aţi numit proces birocratic. Nu îl accept. Noi am făcut unele proiecte să nu fie birocratoce, proiecte cu reultate bune pentru toţi noi.
Alexei Lungu: Dacă aţi avea posibilitatea să schimbaţi ceva peste noapte, ce ar fi acel lucru?
Chiril Gaburici: Noi avem foarte multe lucruri care trebuie să continue. Plus este normal să schimbi lucrurile continue. Trebuie să ne ajustăm la situaţiile din regiune. Eu v-aş spune că un lucru nu l-aş schimba – oamenii din Moldova. Prigviţi ce fac aceşti oameni. Unii dintre ei se gândeau să plece să muncească peste hotare. Au un loc de muncă bine plătit şi fac un lucru care nu s-a făcut niciodată în Moldova. Noi spuneam că facem agricultură. Nu e adevărat. Noi putem face automotive, noi putem face IT. Putem presta şi servicii. Putem face mult, mult. Noi suntem gata să învăţăm şi aceasta este cea mai importantă resursă a Republicii Moldova.
Alexei Lungu: Care ar fi mesajul pentru următorul Guvern? Pentru viitorul ministru al Economiei?
Chiril Gaburici: Fiecare vede în felul lui lucrurile. Să se continuie atragerea investiţiilor în Republica Moldova. Să continuăm să construim infrastructura. Să continuăm dezvoltarea sectorului IT. Să dezvoltăm în toată ţară ZELurile. Să le dezvoltăm în oraşe, chiar şi în Chişinău, unde avem o zonă industrială în care trebuie să investim.
Alexei Lungu: Care este mesajul lui Chiril Gaburici pentru moldovenii care cred într-un viitor vestic al Republicii Moldova?
Chiril Gaburici: Noi trebuie să iubim ceea ce facem şi să ne dedicăm lucrului pe care îl facem. Să ne iubim ţara, fiindcă ţara suntem toţi noi. Astfel încât ţara noastră se se dezvolte. Toţi oamenii plecaţi sau care vor să plece să revină acasă. Să putem face cu toţii o ţară frumoasă.