VIDEO // Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate au reținut un grup criminal pentru șantaj

Ofițerii Direcției Combaterea Crimei Organizate a INI, împreună cu ofițerii de urmărire penală al IP Leova, sub conducerea Procuraturii din Leova și în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, au investigat activitatea unui grup, care din luna noiembrie 2019 până în prezent, au șantajat mai multe persoane, amenințând cu răspândirea unor știri defăimătoare și anume publicarea în mediul on-line a unor poze cu caracter intim.

  Ca rezultat al investigațiilor efectuate,  s-a stabilit că persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 44 ani, au creat un grup criminal organizat, care de comun acord şi prin înţelegere prealabilă, divizând rolurile între ei, săvârşesc diverse infracţiuni cu caracter patrimonial, urmărind scopul obţinerii unui profit. 

Conform investigațiilor, trei dintre ei sunt deținuți în penitenciare și având acces la internet, făceau cunoștință prin intermediul rețelelor de socializare și comunicând cu potențiala victimă, o determina să se dezgolească, efectuând capturi de poze sau înregistrări video.

  Ulterior, aceste materiale erau utilizate, prin diverse acţiuni de escrocherie și şantaj pentru ca victimele să transmită mijloace băneşti.

  Cel de-al patrulea membru, se afla la libertate și avea rolul de a încasa mijloace financiare obținute din activitățile ilicite. De asemenea, suspectul introducea în instituţia penitenciară diverse obiecte interzise,  telefoane mobile, cartele SIM, mijloace băneşti și substanţe narcotice.

La data de 26 februarie curent, cu suportul  angajaţilor  BPDS ,,Fulger” și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, au fost efectuate percheziții în două penitenciare din țară, la trei deținuți, dar și la domiciliul persoanei suspecte care se afla la libertate. Drept  rezultat,  au fost depistate și ridicate mai multe obiecte pertinente cauzei penale, printre care telefoane mobile, cartele SIM, purtători de informaţii, înscrisuri de ciornă, etc.

  Actualmente, suspectul care se afla la libertate a fost reținut pentru 72 de ore. Dacă se va demonstra vinovăția făptașilor în comiterea „șantajului”, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 10 ani, iar pentru „Transmiterea ilegală a unor obiecte sau substanțe interzise persoanelor deținute în instituțiile penitenciare” – de la 2 la 4 ani.

  Investigațiile continuă în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor, precum și identificării altor persoane care au avut de suferit în urma activităților ilicite săvârșite  grupare.

Citește și: Șapte moldoveni au fost testați pentru depistarea coronavirusului

Total
0
Shares
Total
0
Share