VIDEO // Olesea Stamate fentează legea. Teodor Cârnaț: Ultimii doi Procurori Generali au fost numiți în funcție neconstituțional

Constituționalistul Teodor Cârnaț o învinuiește pe Olesea Stamate că fentează legea și insistă în continuare că Alexandr Stoianoglo, fostul Procurorul General al Republicii Moldova a fost numit neconstituțional în funcție. Mai mult, expertul consideră că în continuare justiția este controlată politic, informează Sinteza.org

Totodată, Teodor Cârnaț menționează că în cazul lui Alexandr Stoianoglo, Curtea Constituțională ar fi așteptat comandă politică pentru a declara neconstituțională legea de alegere a Procurorului General peste 8 luni de la numirea acestuia în funcție.

”Ați invocat de fiecare dată că Stoianoglo este procurorul general numit legal în funcție. Nu contează cine e judecător, el trebuie să respecte legea și anume când judecătorul spune că eu sunt legea, atunci este un câmp mare de subiectivism, că orice comandă politică el poate să o argumenteze prin legea care este votată de către Parlament, însă atunci când politicienii modifică legea în așa fel ca să-l numească pe Stoianoglo procuror general și Curtea Constituțională așteaptă opt luni de zile ca să se termine această procedură de numire în funcție a procurorului și să declare legea respectivă neconstituțională, fentează legea Parlamentului, este un complot împotriva Constituției, fiindcă știm foarte bine că deciziile au un efect de viitor, Parlamentul a deschis Cutia Pandorei, modificăm legea, alegem un procuror general în baza unei legi neconstituționale, știind din start că nu e constituțională, însă colaborează cu CC ca să declare această lege neconstituțională pe viitor”, a comunicat Teodor Cârnaț în cadrul emisiunii Morari.live.

Expertul a mai adăugat că el ar fi fost unul dintre puținii care ar fi insistat ca acest concurs de alegere al Procurorului General să fie stopat, pentru că el din start a fost neconstituțional, însă așa și nu a fost auzit. Constituționalistul se arată indignat și de faptul că aceiași comisie, în aceiași componență, la o diferență de 2 ani de zile, au decis că Stoianoglo nu mai este potrivit pentru funcția de Procuror, doar că atunci când acesta a fost ales în funcție, Olesea Stamate era Ministrul Justiției, iar acum este Președintele Comisiei numiri și imunități.

”Eu am fost unul dintre puținii care strigau să se oprească acest concurs la funcția de procuror general organizat de Olesea Stamate fiindcă e neconstituțional. Olesea Stamate atunci era Ministru al Justiției, l-a evaluat pe Stoianoglo neconstituțional, dar profesionist așa cum spun ei, cu nota 10 (…) Tot aceiași guvernare peste 2 ani de zile organizează, numai că Olesea Stamate deja în funcție de președinte al Comisiei numiri și comunități, fentează din nou legea, o modifică în așa fel ca să-l evalueze pe Stoianoglo în baza noilor modificări la Legea procuraturii și îi spune că a eșuat, că nu mai este bun ca Procuror General, atunci ne punem întrebarea, oare nu este vădit că politicul modifică legea în așa fel ca să o înclocuiască persoanele incomode pe cele care sunt comode politicului. Întotdeauna politicul vrea să doarmă bine acasă știind că are un Procuror General care la comandă poate să intenteze dosare politice, ca ulterior să vină alt procuror general să spună să le anuleze (…) Parlamentul modifică legea ca ulterior în baza legii votate de către Parlament să voteze neconstituțional un procuror general (…)”, a menționat acesta.

În opinia sa, unica metodă cu adevărat efectivă în această situație, ar fi să avem organe al justiției independente, ca CSM sau CSP, dar care la momentul actual sunt în totalitate controlate politic.

”Din punctul meu de vedere, ca noi să excludem influența politicului, trebuie să avem organe independente cum ar fi CSP și CSM și anume care garantează independența justiției. Astăzi, CSP și CSM sunt controlate politic 100%, mai ales CSM care este nefuncțional (…)”, a conchis constituționalistul

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share