VIDEO // Operațiune comună a Poliției din Republica Moldova și Ucraina: A fost reținut un bărbat care a comandat omorul proprietarului unei clinici stomatologice din Kiev și a soției acestuia

Polițiștii din Moldova și Ucraina au reușit în cadrul unei operațiuni comune să zădărnicească omorul la comandă a unui cuplu din Ucraina.

Datorită acțiunilor prompte ale organelor de drept din ambele țări, viețile victimelor au fost salvate, iar comanditarul a fost reținut – cetățean al altui stat. ”Killerul”, care a cooperat cu organele de drept, ar fi primit 15.000 de dolari pentru lichidarea bărbatului, după care figurantul urma să comande și omorul soției acestuia.

La mijlocul lunii septembrie, Direcția combaterea criminalității organizate a transmis prin intermediul Direcției cooperare polițieneasca internațională a IGP către Europol în atenția omologilor din Ucraina, Departamentului Investigații Strategice, informații despre pregătirea unui omor la comandă.

Potrivit informațiilor operative, un cetățean străin era în căutarea unui „killer”, care urma să-l asasineze pe un cetățean ucrainean contra sumei de 15 000 de dolari.

De către ofițerii Direcției Combaterea Criminalității Organizate au fost prelucrate informațiile parvenite și în câteva zile au fost stabilite identitățile atât a victimelor cât și a asasinului. În timpul schimbului de informații cu omologii din Ucraina, la fel a fost stabilit și motivul infracțiunii, care avea scopul de a prelua afacerea ucraineanului, iar după lichidarea bărbatului urma să fie omorâtă și soția acestuia. Până la război, comanditarul ar fi închiriat un spațiu în clădirea în care se afla și clinica stomatologică. După 24 februarie 2022, comanditarul a plecat din Ucraina și nu mai achita chiria, astfel că proprietarul clădirii a încheiat un nou contract cu alt client.

Killerul a mers la cooperare cu oamenii legii și sub controlul lor purta negocieri cu comanditarul. Inițial, acesta, a primit în avans 5 000 de dolari SUA, iar încă 10 000 de dolari, clientul trebuia să le transmită după prezentarea dovezilor cu omorul proprietarului clinicii. Banii erau transmiși prin intermediari: ei îi lăsau în locurile indicate de figurant, după care „killerul” primea mesaje cu coordonatele.

Cu asistența Interpol și Europol, polițiștii din ambele țări au fost în contact permanent și au discutat detaliile operațiunii. Mai mult, pentru a salva viețile victimelor, Poliția din Ucraina a înscenat răpirea și asasinarea medicului stomatolog, după care clientul a primit confirmarea sub formă de fotografii și a transferat restul banilor.

La 4 octombrie, în orașul Odesa, polițiștii din cadrul Departamentului Investigații Strategice, Direcției Urmărire Penală a Ucrainei și angajații Direcției combaterea criminalității organizate al INI al IGP, cu sprijinul forțelor speciale KORD, au reținut comanditarul, un cetățean al altui stat.

De asemenea, oamenii legii au efectuat percheziții în Odesa și Kiev la persoanele implicate în infracțiune.

Sub conducerea Oficiului Procuraturii Generale, inculpatului i-a fost înaintată învinuirea în temeiul părții 1 a art. 14, clauza 11, partea a 2-a art. 115 (Omor intenționat la comandă) din Codul penal al Ucrainei. La moment se decide măsura de aplicare preventivă.

Sancțiunea articolului prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 10 la 15 ani sau închisoare pe viață.

Total
0
Shares
Total
0
Share