VIDEO // Operațiune moldo-ucraineană: Grup criminal specializat în organizarea migrației ilegale, destructurat

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord în conlucrare cu omologii ucraineni și sub conducerea Procuraturii Briceni au destructurat un grup criminal organizat specializat în migrația ilegală.
Urmare schimbului de informații cu caracter special de investigații dintre structurile specializate ale autorităților de frontieră moldo-ucrainene, a fost posibil de identificat membrii unui grup criminal, format din cetățeni ucraineni și moldoveni. Aceștia aveau roluri bine determinate în activitatea criminală documentată.

Conform schemei infracționale, membrii grupării criminale din Ucraina racolau bărbați ucraineni și primeau de la aceștia surse financiare a câte 10 mii dolari pentru serviciile ilicite. Ulterior, membrii grupării din R.Moldova ghidau migranții la trecerea ilegală a frontierei de stat, fiind preluați din zona de frontieră și transportați la Chișinău. În capitală, migranților le erau legalizată șederea și ulterior asigurată părăsirea R.Moldova cu destinația, țările UE.

În data de 5 iunie 2024, pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei de stat au fost reținuți doi cetățeni ucraineni pe direcția Vartikovțî-Larga, care au declarat că achitase câte 10000 dolari pentru organizarea migrației ilegale la frontiera de stat moldo-ucrainene.

Pe direcția dată polițiștii de frontieră din cadrul Direcției au efectuat măsuri speciale de investigații în vederea localizării infractorilor. Ca urmare a fost reținut în flagrant în zona localității Larga un membru activ, care se deplasa cu mijlocul de transport pentru a prelua cetățenii ucraineni. Potrivit datelor operative, persoana reținută care se afla la volan s-a dovedit a fi o autoritate criminală, bine cunoscută în regiunea de nord a țării, în vârstă de 55 ani, originar din r. Rîșcani.

În urma analizei rezultatelor măsurilor întreprinse, de către ofițerii de investigații ai Direcției, a fost identificat și unul dintre liderii grupării criminale. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al r. Rîșcani, în vârstă de 62 de ani, în prezent fiind cercetat pe o altă cauză penală analogică. În prezent acesta este plasat în arest la domiciliu, de unde prin intermediul telefonului mobil și rețelelor de socializare dirija cu activitatea criminală menționată.
La domiciliile persoanelor reținute au fost efectuate percheziții, în urma cărora au fost ridicate pașapoarte ale cetățenilor ucraineni, care urmau să fie traficați, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă care au tangență la cauză penală.

În prezent, atât membrii grupului criminal din R.Moldova și cei din Ucraina au fost reținuți și urmează a fi plasați în arest. Urmărirea penală continuă, în vederea elucidării întregului tablou infracțional și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate, timp în care acestea se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Total
0
Shares
Total
0
Share