VIDEO // Părinții lui Dan Osipciuc, împușcat mortal în iunie 2018 la o piscină din Hâncești, susțin că ucigașii fiului lor sunt în libertate

Părinții lui Dan Osipciuc, împușcat mortal în iunie 2018 la o piscină din Hâncești, susțin că ucigașii fiului lor sunt în libertate. Proprietarul centrului de agrement a reușit să fugă din țară, iar fostul șef al Poliției criminale din Hâncești a fost eliberat după ce a ispășit doar 5 ani de închisoare din cei 12 și jumătate dictați de judecată.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Osipciuc, mama tânărului împușcat, a spus că până în iunie 2018 familia lor a fost fericită, împreună cu soțul crescând doi băieți cumsecade. Dan învăța la universitate, tocmai finaliza primul an de studii, juca fotbal, cânta la chitară, cunoștea limbi străine și avea mulți prieteni. În acea seară, după examen, a mers să privească fotbal împreună cu amicii săi, prevenindu-și părinții că va veni acasă mai târziu. Însă, puțin după ora 03.00, au fost telefonați de la poliție, fiindu-le comunicat faptul că „în timpul unei rețineri” tânărul a fost împușcat. „De atunci a început coșmarul nostru. De atunci nu mai trăim, ci pur și simplu existăm”, a spus femeia.

Sergiu Osipciuc, tatăl tânărului, spune că fiul lor, împreună cu trei prieteni, după ce au privit meciul au mers să se scalde în acea piscină, sărind gardul. După ce trei din ei s-au scufundat, au auzit strigătele proprietarului piscinei și s-a auzit o tragere din pistol. Dan a încercat să fugă, moment în care polițistul a alergat după el, iar la scurt timp s-a mai auzit o împușcătură. Părinții băiatului spun că imaginile de pe camerele video de la bazin au fost șterse, nu și cele din local. În acestea se vede că până la incident cei doi inculpați au stat la o cafea, inclusiv s-a văzut că fostul polițist avea la el pistolul din dotare, iar proprietarul centrului de agrement l-a scos din sertar pe al său și au ieșit la bazin.

Tatăl tânărului a menționat că a fost intentată o cauză penală pentru ucidere din culpă pe numele lui Ion Cojocaru, pe atunci șef al Subdiviziunii poliție criminală de la Hâncești, precum și pe numele proprietarul centrului de agrement, Amir Rabi, care se afla de circa 16 ani în Republica Moldova. Potrivit lui, infractorii nu au fost reținuți imediat, astfel ei având timp să distrugă probe și acest fapt a fost confirmat și de martori. Au urmat cercetări și expertize în cadrul cărora s-a încercat să fie distorsionat adevărul, inclusiv s-a afirmat că Dan a tras singur în el. S-a insinuat că băiatul avea un grad de alcoolemie care, potrivit specialiștilor, ar indica comă alcoolică. De asemenea, s-a încercat tergiversarea cauzei prin numeroase cereri de amânare a ședințelor, prin invocarea necesității traducătorului pentru unul dintre inculpați.

Peste un an de la omor, fostul polițist a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare. Celălalt bărbat a fost recunoscut vinovat de utilizarea armei în loc public. A trecut termenul de prescripție și a fost eliberat. Sergiu Osipciuc spune că au urmat recursurile la Curtea de Apel Chișinău, unde examinarea a durat aproape doi ani. Instanța i-a menținut lui Cojocaru aceeași pedeapsă de 12 ani și jumătate de pușcărie, iar Amir Rabi a fost găsit vinovat de instigarea la omor și depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind condamnat la 5 ani de privațiune de libertate. La citirea sentinței acesta deja fugise din țară, iar în prezent se află în România. Ca urmare, a fost depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, examinarea a durat aproape doi ani.

Hotărârea motivată și publicată de CSJ i-a șocat, spun părinții băiatului. S-a hotărât întoarcerea la rejudecare la Curtea de Apel într-un alt complet de judecată. Toate acestea pe fundalul faptului că au aflat că din august 2023 Ion Cojocaru se află la libertate.

Inculpatul s-a adresat în instanță, plângându-se pe condiții proaste din detenție, așa i-a fost redus termenul de detenție. „Următoarea încheiere – condamnatul Cojocaru s-a folosit de prevederile Legii privind amnistia cu ocazia a 30 de ani de Independență și a solicitat reducerea cu o cincime a termenului de pedeapsă. Același judecător de instrucție a constatat că are dreptul”, a mai spus tatăl lui Dan Osipciuc.

Total
0
Shares
Total
0
Share