(video) Partidul Regiunilor dezvăluie schemele corupte folosite de Dodon: “Doar dacă “donezi” PSRM-ului poți exporta fructe în Rusia”

alexandr kalinin, partidul regiunilor, igor dodon, psrm, export in rusia, fructe moldovenesti, scheme coruptie dodon, dodon dosare

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta a menționat că e nevoie de o “relație mai apropiată” cu Dodon pentru a avea posibilitatea de a exporta fructele pe piețele din Federația Rusă.

Alexandr Kalinin spune că toți producătorii care doresc să vândă marfa în Rusia, trebuie să plătească “otkat”, adică un oarecare procent din vânzări lui Dodon. Fără această plată obligatorie, drumul pe piața din Rusia este închis, astfel doar un grup apropiat președintelui este în drept să ocolească interdicțiile stabilite de Kremlin.

Președintele PRM spune că această strategie a început-o Dodon în anul 2015, când a început negocierile cu partenerii săi din Rusia. Acesta a trimis la Kremlin o scrisoare, în care cerea ca 10 întreprinderi din Moldova să aibă posibilitatea să exporte produsele în Rusia. Astfel, la data de 26 februarie 2015, Dodon reușește să obțină permisiunea de la autoritățile din Rusia ca producătorii autohtoni să exporte mărfuri. Doar că, de acest privilegiu nu s-au putut folosi toți, doar cei mai apropiați agenți economici de Dodon.

În perioada anilor 2015-2018, numărul agenților economici și a întreprinderilor s-a majorat considerabil. Aceste afaceri au fost incluse la inițiativa proprie a lui Igor Dodon. În mare parte, aceste companii se ocupă cu exportul fructelor, proprietarii cărora sunt printr-o oarecare coincidență, simpatizanți sau chiar membrii Partidului Socialiștilor din Moldova, a căror activitate este desfășurată în regiuni mai mult orientate spre Est, adică Găgăuzia și Transnistria. Pentru a controla aceste activități, produsele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte de trecere vamală, controlate de către președintele Dodon.

Dodon a pus un monopol pe exportul mărfurilor moldovenești în Rusia, mai mult de atât folosea acest privilegiu al său în scopuri politice. Companiile care refuzau să conlucreze cu el, la un moment dat observau că nu mai erau în lista întreprinderilor cu drept de export. Aceste companii trebuiau să conlucreze doar cu întreprinderi intermediari, aprobate de PSRM, cărora la fel trebuiau să le achite pentru servicii. Tariful era de la 700 la 1000 de dolari pentru fiecare camion de produse exportate.

Astfel, în Moldova a început să funcționeze o nouă schemă criminală, pentru monopolizarea exportulu de fructe și legume în Rusia, volumul cărora atinge 100 de milioane de dolari anual. Companiile intermediare cumpără produsele de la producători cu preț extrem de mic, iar la vama rusească, produsele trec printr-o taxă foarte mare. Ulterior, prin judecată, se demonstrează că tarifele vamale au fost prea mari, banii se întorc, însă ajung doar la firma indermediară, producătorul având un venit mizerabil, pentru că toate cheltuielile pentru transport sunt pe umerii producătorilor. Conform datelor de la Serviciul Vamal, producătorii pierd anual 40-50 de milioane de dolari anual în urma acestor scheme, bani care ajung în buzunarele firmelor intermediare ale PSRM-ului.

În anul curent, producătorii moldoveni au exportat în jur de 15 mii de camioane de mere, deci producătorii au pierdut aproximativ 45 de milioane de dolari, iar companiile intermediare au câștigat 22.5 milioane de dolari. Din cauza că nu toți doresc să participe în astfel de scheme dubioase, unii producători sunt nevoiți să arunce marfa crescută cu atâta greutate. De exemplu, în anul 2017, Întreprinderea “Hermes Agroservice”, care a fost ajutată de Dodon, a exportat 2 milioane și jumătate de kg de mere cu costul de aproape 22 de milioane de lei. Iar o întreprindere agricolă “Scutaru Victor”, a exportat în același ani, 1.5 milioane de kg de mere, cu prețul de aproape 4.4 milioane de lei. Aceste cifre spun că după schema lui Dodon, au prioritate nu producătorii, dar intermediarii, care aduc bani în buzunarul PSRM-ului.

Mai jos, puteți să urmăriți conferința de presă în întregime:

Total
0
Shares
Total
0
Share