VIDEO // Partidul ”Renaștere” cere sancționarea PAS pentru încălcarea codului electoral

 

Deputatul parlamentului, membru al biroului Partidului „Renaștere”, Vasile Bolea, a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală, în care informează organul electoral despre încălcarea legislației în vigoare de către reprezentanții PAS.

Parlamentarul a indicat că în perioada 6-7 aprilie a.c., reprezentanții PAS au trecut prin mai multe localități din Republica Moldova, distribuind materiale de propagandă în susținerea referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

În sesizarea deputatului sunt enumerate exemple concrete de încălcare a legislației electorale. De exemplu, Andrei Spînu a declarat în mod deschis că regimul de la guvernare „continuă campania pentru referendum” și a promis să „ajungă în fiecare localitate”. Afirmații similare au fost făcute și de Radu Marian în care declara că, „Campania pentru referendum continuă în localitățile Echimăuți și Ghiduleni”. Igor Grosu a recunoscut practic că în localitatea Hîncești a făcut propagandă pentru aderarea la UE.

Vasile Bolea a amintit că aceste acțiuni trebuie să fie evaluate în conformitate cu prevederile Codului Electoral nr. 2019 325/2022. Este necesar să se stabilească dacă există sau nu semne ale „agitării electorale în conținutul pliantelor distribuite și dacă acestea constituie afișe electorale”, distribuite în acest scop.

Conform legii, „publicitatea politică generală trebuie să conțină date de identificare a persoanei care a plătit pentru distribuirea sa”, precum și „data și numărul ordinului de plată bancară pentru plata distribuirii publicității politice”.

„Noi insistăm asupra necesității respectării legislației electorale. PAS trebuie avertizat conform prevederilor art. 165. 102 alin. (2) din Codul Electoral nr. 120 din 2017, 325/2022. Trebuie interzis celor din PAS să utilizeze sau să distribuie pliante pe care este tipărit text de propagandă”, a subliniat Bolea.

Contactat de redacția Sinteza.ORG, Pavel Postică, vice-președintele CEC a confirmat faptul că deputatul Vasile Bolea a depus o sesizare privind sancționarea PAS pentru distribuirea materialelor pro-referendum, însă după ce va face cunoștință cu conținutul sesizării, va reveni cu o reacție.

Total
0
Shares
Total
0
Share