VIDEO // Partidul “Renaștere” solicită ca strada Octavian Goga să fie redenumită în Pavel Gladkov

Astăzi, Natalia Parasca, președintele Partidului ”Renaștere” și consilier municipal în Consiliul Municipal Chișinău, a anunțat prima sa inițiativă în calitate de consilier municipal. Inițiativa vizează redenumirea unei străzi din capitală care poartă numele lui Octavian Goga, scrie sinteza.org

”Astăzi vreau să îi informez pe chișinăuieni despre prima mea inițiativă în calitate de consilier municipal. Vorba este despre redenumirea străzii capitalei, care poartă numele unui personaj istoric destul de dubios, Octavian Goga. Atitudinea față de această persoană este ambiguă chiar și în România. Octavian Goga a avut opinii de extremă dreaptă și a simpatizat deschis Germania nazistă. Octavian Goga a fost un antisemit și naționalist înverșunat. Și nu s-a remarcat prin nimic însemnat în istoria țării noastre. Numirea uneia dintre străzile Chișinăului în cinstea lui Octavian Goga este o absurditate, este o sfidare a memoriei a sute de mii de victime ale fascismului și Holocaustului de pe pământul nostru. Partidul ”Renaștere” consideră că este de datoria sa să corecteze această greșeală”, a menționat Natalia Parasca în cadrul unei conferințe de presă.

Partidul ”Renaștere” consideră că este responsabilitatea lor să corecteze această greșeală istorică și să propună o alternativă adecvată. Astfel, propunerea este de a redenumi strada respectivă în onoarea veteranului Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Pavel Gladkov, recunoscut pentru contribuția sa la bătăliile de la Stalingrad și Kursk, precum și pentru eforturile sale în perioada de reconstrucție postbelică.

Pavel Vasilievici Gladkov a fost distins cu Ordinul Steaua Roșie și alte distincții militare, iar în prezent este decorat cu Ordinul Republicii, reprezentând un simbol al curajului și sacrificiului în lupta împotriva fascismului.

În apelul său către colegii din Consiliul Municipal, Natalia Parasca îndeamnă la solidaritate și susținere a acestei inițiative. De asemenea, consilierul municipal pledează pentru corectarea nedreptății istorice și pentru eternizarea numelui unui adevărat erou al națiunii.

Propunerea va fi supusă dezbaterii în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

”Ne propunem să denumim această stradă în cinstea locuitorului de onoare al municipiului Chișinău, veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei Pavel Gladkov. Putem vorbi mult despre acest om. Voi remarca doar că a participat la bătălia de la Stalingrad și Kursk, iar apoi, în timp de pace, a participat la restaurarea ținutului nostru. Pavel Vasilievici Gladkov a fost distins cu Ordinul Steaua Roșie, alte distincții militare, iar în zilele noastre – cu Ordinul Republicii. Îi îndemn pe colegii mei din Consiliul Local să dea dovadă de solidaritate și să susțină această inițiativă. Să corectăm împreună această imensă nedreptate istorică și în loc de numele unui complice al fascismului, să eternizăm numele unui erou”, a concluzionat președintele Partidului ”Renaștere”.

Total
0
Shares
Total
0
Share