VIDEO // PAS propune crearea Inspectoratului Social de Stat

Deputatul PAS, Dorian Istratii, a prezentat astăzi modificări la proiectul de lege nr. 278. Prin aceste modificări, va fi instituit Inspectoratul Social de Stat care va avea împuterniciri de a constata contravenții, de a întocmi procese-verbale și de a aplica sancțiuni contravenționale, astfel încât de servicii și prestații sociale să beneficieze doar cetățenii care merită.

Potrivit deputatului, în anul 2020, de către Inspecția Socială au fost constate și raportate 1919 iregularități din 997 cereri de Ajutor Social și Ajutor pentru Perioada Rece a Anului.

Rata de depistare a cererilor cu încălcări a constituit în mediu 95,6%.

Ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a constituit 60,2%.

Din suma verificată de 8 mln 304 mii lei, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de Ajutor Social și Ajutor pentru perioada rece a anului a constituit 2 mln 437 mii lei sau 29,4%.

În urma recomandărilor Inspecției Sociale au fost rambursate doar 144 mii lei, ceea ce constituie 6,6 % din suma propusă spre restituire.

Există nereguli și la capitolul servicii sociale, de exemplu:

– Serviciul social Echipa mobilă destinat persoanelor cu dizabilități, anul trecut în 5 raioane au fost inspectate 107 dosare, din ele 73 dosare depistate cu nereguli și anume nerespectarea procedurii de admitere a beneficiarilor în serviciu, ceea ce constituie 68%;

– Serviciul social Asistență Parentală Profesionistă, în 7 raioane au fost inspectate 109 dosare, din ele 53 dosare fiind depistate cu nereguli ce țin de nerespectarea procedurii de admitere a beneficiarilor în serviciu, ceea ce constituie 49%.

„Desigur că informația prezentată mai sus este doar din dosarele verificate de Inspecția Socială în anul 2020, capacitățile instituției fiind limitate și după cum vedeți, nereguli și ilegalități în domeniul serviciilor și prestațiilor sociale sunt foarte multe”, a punctat deputatul PAS.

Total
0
Shares
Total
0
Share