Politic

VIDEO // PDCM condamnă declarațiile Maiei Sandu: Independența sistemului judecătoresc este în pericol

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele PDCM declară că nici o speranță și niciun vis nu va putea fi realizat în Republica Moldova dacă statul de drept va fi distrus.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Declarația Maiei Sandu este una foarte gravă și confirmă ceea ce juriștii au sesizat demult – intenția guvernării de a distruge statul de drept, prin așa numita evaluare a judecătorilor. Prin această declarație, de fapt, am înțeles cu toții care este scopul acestei ”evaluări” – de a nu mai lăsa judecătorii care nu îndeplinesc indicațiile puterii, să nu mai activeze în sistem.

Avocatul și profesorul Iurie Mărgineanu susține că declarația Maiei Sandu înseamnă, de fapt, că dacă judecătorii nu vor fi obedienți guvernării, nu vor trece prevetingul. „Este o situație inadmisibilă. Așteptam cu toții reacții de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar consiliul este amorf”.

„Articolul 6 din Constituția Republicii Moldova, proclamă separarea puterilor în stat de cea judecătorească, a Executivului și, Legislativului. Amestecul în înfăptuirea justiției se pedepsește conform legii”, mai spune Iurii Mărgineanu.

Juristul și avocatul Ghenadie Țepordei susține că toate procedurile de preventing trebuie să fie efectuate în termeni cât mai restrînși, cât mai rapid și obiectiv, pentru a avea un CSM funcțional și astfel, întreaga putere judecătorească să devină una funcțională, ori această incertitudine nu este convenabilă nimănui, mai spune Ghenadie Țepordei.

Este un fapt foarte grav atunci când președintele țării, direct de la Televiziunea Națională, pune presiune pe judecători, amenintandu-i că nu vor trece evaluarea și, dacă unul ca Litvinenco se ascunde prin Telegram, prin discuții camuflate, iată că președintele țării nici nu se ascunde. Iar faptul că evaluarea judecătorilor a fost amânată doar confirmă faptul că ei vor mai întâi să obțină de la judecători deciziile pe care le doresc, apoi să le permită să activeze mai departe.

loading...

Comments are closed.