(Video) PDM atrage atenţia cetăţenilor asupra unei ştiri false (fake news) promovată de mai multe site-uri

Gamurari, la briefingul PDM: În zilele următoare, peste 550 de mii de pensionari vor primi ajutorul unic de 600 de lei, partidul democrat, pavel filip guvern, candu parlament, salarii moldova, 

Partidul Democrat din Moldova atrage atenţia cetăţenilor asupra unei ştiri false (fake news) ce a fost promovată marţi pe mai multe site-uri, ştire conform căreia preşedintele PDM Vlad Plahotniuc n-ar fi votat de fapt pe 24 februarie, dar şi-ar fi înscenat votarea în cursul zilei de sâmbătă, 23 februarie.

„Instituţii mass-media precum protv.md, jurnal.md, tv8.md, stiri.md, point.md, cotidianul.md, nokta.md etc. au tirajat acest fake news, afectând nu doar PDM (lucru cu care ne-au obişnuit), dar lovind şi în imaginea unor cetăţeni (de pildă membri ai biroului secţiei de vot unde Vlad Plahotniuc a votat), despre care s-a sugerat implicit că ar fi fost actori chemaţi să participe la o situaţie ilegala”, transmite purtătorul de cuvânt PDM, Vitalie Gămurari.

Pentru buna informare a cetăţenilor şi a mijloacelor de presă menţionate şi pentru a risipi orice confuzie, PDM precizează că videoclipurile încărcate pe site-ul YouTube.com (inclusiv cele încărcate în Republica Moldova) primesc în mod automat data şi ora din oraşul San Bruno, California, de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, acolo unde se află sediul şi serverele YouTube. Între Chişinău şi San Bruno există o diferenţă de fus orar de 10 ore în favoarea Chişinăului, prin urmare un videoclip încărcat dimineaţa devreme la Chişinău apare pe YouTube ca fiind plasat în seara zilei precedente. Exact aceasta a fost situaţia cu videoclipul încărcat de PDM pe YouTube cu privire la participarea la vot a preşedintelui PDM.

„În loc să se fi grăbit să tragă concluzii eronate pe baza zilei şi orei de plasare a videoclipului care prezenta exercitarea dreptului la vot al preşedintelui PDM, mijloacele de informare menţionate mai sus ar fi putut consulta un specialist IT sau orice persoana care încarcă videoclipuri pe YouTube şi ar fi primit imediat explicaţia simplă, raţională, corectă, evitând în acest mod sa tirajele informaţii false în spaţiul public”, se mai arată în comunicatul lui Gămurari.

Democrații constată că unele mijloace de informare din Moldova sunt atât de pornite să genereze ştiri negative despre PDM încât nu ezită să creadă şi să promoveze cele mai năstruşnice idei, lucru care le poate submina în mod serios credibilitatea. Iar acest lucru este cu atât mai regretabil când este vorba de instituţii media care beneficiază de finanţare externă pentru a informa corect opinia publica, nu pentru a o dezinforma.

„Recomandăm instituţiilor media enumerate să corecteze eroarea menţionată, dovedind astfel că respectă deontologia profesională şi că sunt angajate în mod activ în combaterea fake news-urilor”, încheie PDM.

youtube pdm plahotniuc, plahotniuc la alegeri, 24 februarie

Total
0
Shares
Total
0
Share